Numărul turiştilor străini care au ajuns în Delta Dunării în primele nouă luni ale anului a crescut cu peste 45%, potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism, remise de ministerul condus de Elena Udrea. În topul destinaţiilor turistice cu cea mai mare creştere a numărului de turişti străini se află şi staţiunile balneare.
"Vorbim despre creşteri de aproape 50% a turismului în Delta Dunării într-un singur an! De ce altă dovadă mai clară este nevoie pentru a arăta că ceea ce facem astăzi facem bine? De când am preluat conducerea acestui minister, am investit în Deltă cât n-a investit nimeni în ultimii 20 de ani. Anul acesta am inaugurat portul din Sfântu-Gheorghe şi Triunghiul Mănăstirilor, drumul care leagă cele trei mănăstiri dobrogene foarte vizitate de turişti, Celic Dere, Saon şi Cocoşu. Avem, apoi, investiţiile masive în amenajarea plajei şi a portului turistic de la Sulina", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
Potrivit datelor, cele mai mari creşteri ale numărului de turişti străini, în primele nouă luni ale anului 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate în Delta Dunării (+45,2%), în staţiunile balneare (+16,5%), în localităţile mici, sate şi orăşele (+16,1%), în Bucureşti şi oraşele mari (+12,4%) şi în staţiunile montane (+11,2%).
Per ansamblu, România a atras în primele nouă luni ale anului 2011 cu 12,6% mai mulţi turişti străini faţă de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut. Mai mulţi români în staţiunile balneare
Staţiunile balneare au înregistrat şi o creştere a numărului turiştilor români, cu 23,7%. Creşteri au avut loc şi în ceea ce priveşte numărul românilor care au vizitat Bucureştiul şi oraşele mari (+20,7%), şi staţiunile montane (+17,9%). Per ansamblu, în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2010, numărul de turişti români a avut o creştere de circa 17%.
În perioada 2009 - 2011, au fost alocate pentru dezvoltarea turismului fonduri europene şi de la bugetul naţional de 812 milioane de euro, faţă de 20 de milioane de euro, cât au fost alocate în perioada 2006 - 2008.