Situația epidemiologică pare să se înrăutățească de la o zi la alta. Unele state membre UE au luat decizia ca angajații din sectorul de stat să se vaccineze obligatoriu până pe 15 noiembrie. În România, astfel de decizii nu au fost luate, ba chiar unii avocați au decis să de-a statul în judecată pentru prelungirea stării de urgență. În ceea ce privește situația din școli, ministrul Educației a decis ca alegerile să fie luate la nivel de instituție. Directorii trebuie să își asume răspunderea, susține el.
Coronavirusul își face de cap și autoritățile sunt nevoite să revină la restricțiile de la începutul anului. Situația este diferită de la județ la județ, iar factorul principal al deciziilor este rata de infectare. În acest an școlar, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis să nu mute cursurile în online. Părinții au fost extrem de nemulțumiți de această decizie, așa că oficialul a hotărât să lase lucrurile la buna înțelegere dintre părinți și directorii de unități școlare. Anunțul a fost făcut la începutul acestei săptămâni, când ministrul a declarat într-o conferință de presă faptul că directorii de școli nu trebuie să fugă de responsabilitate.
Nu au trecut mai mult de 24 de ore de când Sorin Cîmpeanu a lăsat această decizie la nivel de instituție școlară, că deja mai bine de un sfert din școlile din Capitală au anunțat mutarea cursurilor în sistem online. Potrivit ministrului, marți au fost depuse peste 100 de cereri pentru suspendarea cursurilor în format fizic. 91 dintre acestea au fost trimise direct către Inspectoratul școlar din București. Celelalte au avut nevoie de un aviz epidemiologic emis de către DSP.
Se pare că bucureștenii sunt cei mai îngrijorați în ceea ce privește răspândirea virusului. Autoritățile nu consideră necesar mutarea cursurilor în sistem online, însă au lăsat această decizie conducerii fiecărei unități școlare. Atunci când a văzut numărul mare de solicitări pentru Capitală, Sorin Cîmpeanu a decis să facă un mic studiu cu privire la situația pe țară. Deși în Cluj și Timișoara rata de infectare este mai mare decât în București, în aceste județe nu au fost depuse prea multe cereri. Doar cinci școli din Cluj și patru din Timișoara au cerut mutarea cursurilor în sistem online.
Cele mai multe solicitări pentru suspendarea cursurilor au fost depuse în Capitală și în Ilfov. La polul opus se află județele Tulcea, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Brăila, Teleorman, Maramureș, Neamț și Brașov. Deși rata de infectare este mai mare, multe dintre unitățile școlare nu au cerut suspendarea cursurilor dacă în școli nu sunt extrem de multe cazuri de COVID-19.