Republica Moldova. Compania Tiraspoltransgaz a deconectat de la rețeaua de gaze naturale 12 instituții publice din localitățile amplasate în Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale - raionul Dubăsari, municipiul Bender și din proximitatea acestuia.
Sediile care au rămas fără căldură
Potrivit Biroului politici de reintegrare, printre acestea se numără patru instituții de învățământ, o instituție medicală și două instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru mai multe sedii publice din orașul Bender, inclusiv pentru subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova.
Guvernul de la Chișinău a anunțat că monitorizează situația din regiune.
Regiunea transnistreană, fără gaze naturale din 1 ianuarie
Concernul rus Gazprom a notificat sâmbătă Societatea pe Acțiuni (SA) Moldovagaz, că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025. În urma anunțului oficial, premierul Dorin Recean a declarat că „Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului”.
Oficialul a subliniat că această decizie confirmă „intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii”.
„Gazprom a notificat compania fiică pe care o controlează, Moldovagaz, că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei). Concernul a invocat pretextul că Moldovagaz „nu-și onorează constant obligațiile de plată”. Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a specificat Dorin Recean.
Guvernul de la Chișinău a condamnat aceste „tactici opresive”. Instituția a reiterat că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie. Aceasta fiind invalidată de auditul internațional.
„Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale. Aceasta pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept. Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse. Totodată, vom proteja consumatorii vulnerabili”, a menționat Dorin Recean.
De asemenea, prim-ministrul a declarat că Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional „pentru a proteja interesele naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova”.
Stare de Urgență în Republica Moldova
La 16 decembrie curent, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență. Decizia a fost luată în contextul întreruperii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului de către Federația Rusă. Acțiunea ar putea duce la o criză umanitară în regiune. De asemenea, aceasta poate provoca întreruperea producției de energie electrică a Centralei de la Cuciurgan.
În acest context, la Guvern și-a început joi activitatea o celulă de criză. Aceasta va asigura gestionarea unor eventuale situații de urgență în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și posibile întreruperi în furnizarea energiei electrice. Instituirea celulei de criză a fost anunțată de premierul Dorin Recean.
La fel, Ministerul Energiei a anunțat cum planifică să acopere consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025. Scenariile vor fi aplicate în cazul în care MGRES va opri livrările. Instituția a precizat că necesarul de energie electrică va fi acoperit din surse interne de producere, din surse regenerabile și din import.