Mai multă şcoală, vacanţe mai lungi şi mai rare

Fără vacanţe intersemestriale, o vacanţă mai mare de iarnă şi cea de vară scurtată cu două săptămâni, acestea sunt variante agreate de Ministerul Educaţiei. Nu s-a luat nicio decizie încă.

Potrivit oficialilor din ministerul educaţiei, anul şcolar va suferi modifică, fără să se ştie exact dacă elevii vor avea un volum mai mult de muncă începând cu anul şcolar 2011-2012 sau cu 2012-2013. După ce au primit mai multe variante de la societatea civilă, oficialii din minister se gândesc că cel mai potrivit ar fi ca vacanţa de vară să fie mai scurtă. „Tendinţa este să crească numărul de zile de şcoală şi să ajungem la nivelul mediei europene. Printre ultimele variante consultate, luăm în calcul dispariţia vacanţelor intersemestriale, creşterea vacanţei de Paşti şi scurtarea celei de vară”, a spus Oana Badea, secretar de stat în preuniversitar.

Sindicatele din educaţie sunt deja revoltaţi de schimbările preconizate. „În fapt doresc să crească cu încă două săptamâni durata anului şcolar. Logic era să se se facă o reformă a programei şcolare pentru fiecare disciplină şi apoi stabilit numărul de saptămâni necesar parcurgerii acesteia”, este opinia lui Liviu Marian Pop, secretar general în Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Acesta deja a calculat că profesorii vor lucra în aceste condiţii mai mult cu 5,5% pe acelaşi salariu.

Reprezentanţii ministerului susţin că nu s-au hotărât nimic oficial şi că oricum vor analiza toate posibilităţi şi vor lua în considerare toate opiniile, cu mici excepţii: „Am primit şi o propunere de la o asociaţie de turism care cerea ca vacanţa de vară să înceapă pe 15 mai şi să nu se încheie mai devreme de 15 septembrie”, îşi aminteşte Oana Badea. Ministrul Daniel Funeriu a declarat în urmă cu câteva luni că poate ar fi benefic dacă s-ar lua în considerare şi perioadele în care părinţii îşi iau concediu în stabilirea vacanţelor.