Mai multă informație pentru pacientele cu cancer la sân

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Roche România au lansat, marți, la spitalul Filantropia din București, un navigator destinat pacienților cu cancer de sân. Acesta cuprinde traseul pe care o pacientă cu cancer de sân ar trebui să îl urmeze, de la suspiciunea inițială la investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic, dar și rezultatul și tipul de tratament pe care aceștia ar trebui să îl urmeze.

În cadrul conferinței de presă de lansare, Oana Matei, manager la Roche, a explicat: „În urma unor numeroase discuții cu domnul doctor Median, am încercat să ne gândim ce putem face mai mult pentru pacienta cu cancer de sân din România, moment în care ne-am dat seama că e nevoie de un ghid care să arate unei paciente care sunt pașii pe care ar trebui să îi facă din momentul în care suspicionează ceva și până la tratamanet. Noi i-am spus navigator, drept urmare astăzi lansăm navigatorul pentru pacientele cu cancer de sân”.

Există viață și după

Un număr de 15.000 de eșarfe de mătase au fost trimise, începând de săptămâna trecută către secțiile de oncologie ale mai multor spitale din țară. Acestea vor fi oferite pacientelor cu cancer de sân, care se află în tratament pe bază de chimioterapie și au fost realizate de către Ana Moldovan, o învingătoare în lupta cu această boală. „Majoritatea celor care sunt diagnosticați cu cancer intră în depresie pentru că șocul este foarte puternic când afli că ești diagnosticat cu o boală de care poți muri foarte ușor. Le recomand acest ghid. Este de foarte mare ajutor. Acum 10 ani nu exista așa ceva. Nu avea cine să-ți arate pașii pe care trebuia să îi faci. Cei care au fost diagnosticați de curând cu cancer, le zic că le trebuie curaj foarte mult și să privească înainte pentru că tratamentele au evoluat foarte mult și se poate trăi. Eu una, mă consider o învingătoare. Există viață după diagnosticul de cancer de sân”, a declarat pentru EVZ, Ana Moldovan.

9.000 de cazuri anual

Cancerul de sân reprezintă principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, fiind cel mai frecvent tip dintre toate. Potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală, în România, anual, sunt diagnosticate cu cancer de sân peste 9.000 de femei, 3.000 dintre acestea pierzând lupta cu boala. „Un om informat este un om puternic. Este esențial să știi lucruri despre boala ta și despre ce ar trebui să faci ca să îți fie bine. Având informații, deținem puterea!”, a afirmat doctorul Dragoș Median. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer oferă aceste navigatoare în format printat, dar se pot găsi și în format electronic pe platforma www.canceruldesan.ro.