BNR oscilează între dobânda de 9,5% şi majorarea cu 0,25%.
Majoritatea economiştilor băncilor se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să nu mărească dobânda de politică monetară în şedinţa de mâine. Aceasta este de 9,5% din data de 27 martie. Unii dintre analişti nu exclud însă o majorare a dobânzii cu 0,25%.
Economiştii primelor trei bănci din sistem se aşteaptă ca dobânda BNR să rămână la 9,5% în această lună.
„Consider că BNR nu va majora dobânda. Acesta este scenariul de bază“, afirmă economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, unul dintre argumente fiind că banca centrală mai are şi alte pârghii în afară de dobândă pentru a întări restrictivitatea politicii monetare.
Nici economistul-şef al BRD, Florian Libocor, nu se aşteaptă ca BNR să mărească dobânda în această lună. „În şedinţa programată în mai nu cred că BNR va face vreo modificare a dobânzii de politică monetară, deoarece întârzierea cu care decizia anterioară îşi face efectul în piaţă este de optnouă luni. O potenţială creştere a dobânzii va avea loc în iulie sau în a doua parte a anului, la 10%“, afirmă Libocor.
Şi economiştii Raiffeisen Bank se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda la 9,5%, dar nu exclud complet posibilitatea ca aceasta să fie majorată la 9,75% sau chiar la 10%.
Alţi economişti anticipează o majorare a dobânzii de politică monetară. Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, se aşteaptă la o astfel de decizie a băncii centrale. „Prognoza noastră este că, până la sfârşitul anului, dobânda de politică monetară va fi de 10%, iar o majorare cu încă 0,5 puncte procentuale ar putea să aibă loc până la jumătatea anului. În mai, dobânda ar putea fi majorată cu 0,25 puncte procentuale sau chiar cu 0,5 puncte procentuale“, afirmă Rozalia Pal.
Nu în ultimul rând, senior economistul ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chişdeciuc, crede că dobânda BNR va fi mărită la 9,75%, dar că ar trebui să fie majorată la 10%.