Mai avem două săptămâni de liniște. Rusia ar putea ocupa estul Ucrainei. Scenariul unui fost premier

Sursa: pixabay.com

Tensiunile de la frontiera dintre Ucraina și Rusia cresc, iar SUA susține că rușii ar putea crea pretexte false doar pentru a avea motiv să invadeze statul vecin. Adrian Năstase prezintă și el un scenariu sumbru cu privire la modul în care ar putea decurge lucrurile. Acesta susține că nu este exclus ca Rusia să preia controlul asupra zonei de est a Ucrainei.

Adrian Năstase, fostul premier al României, a făcut o serie de mărturisiri cu privire la situația tensionată dintre Rusia și Ucraina. Fostul social-democrat prezintă un scenariu sumbru, care s-ar putea adeveri în doar câteva săptămâni. Potrivit acestuia, nu este exclus ca Rusia să pună stăpânire pe estul Ucrainei, dorința acestora fiind de a impune o democrație clară față de Occident.

Fostul prim-ministru a adus în discuție tratatul semnat cu Rusia în anul 2003, precizând că acesta ne-ar putea fi de folos în momentele tensionate. În ceea ce privește poziția României, Adrian Năstase este convins de faptul că vom avea eventuale provocări, fiind într-o zonă fierbinte. Tensiunile încep să fie simțite și la nivelul populației, însă fostul social-democrat consideră că, în cele din urmă, vor fi găsite soluții satisfăcătoare pentru toate taberele.

Adrian Năstase, scenariu sumbru cu privire la tensiunile dintre Rusia și Ucraina

„Cred că mai avem două săptămâni de liniște, pe timpul Olimpiadei, din rațiuni legate de relația dintre Rusia și China. Pare că lucrurile merg spre o operațiune militară care, în scenariul meu, va fi mai amplă, iar după aceea va duce la o retragere pe zona Donețk și Lugansk în așa fel încât, practic, Rusia să impună o demarcație foarte clară față de Occident, față de o Ucraină cu opțiuni occidentale, dar să obțină și o legătură spre Crimeea.

Eu cred că pentru a obține ceea ce probabil că își propune, o blocare a Ucrainei, care să accepte variant Minsk 2 cu federalizare și neutralitate, care să ofere satisfacție Kremlinului, eu cred că apoi această retragere sub negocieri va duce la păstrarea unui anumit control pe zona Donețk și Lugansk. La fel a fost și în 2014, când după criza de la Kiev a fost ocupată Crimeea.

Noi avem un temei juridic pe care am putea să-l folosim, așa cum Ungaria s-a implicat parțial. Noi de ce nu am încercat să folosim tratatul semnat cu Rusia, în 2003, pentru a explica inclusiv chestiunea legată de Deveselu și posibilitatea de control?

Eu sper să nu fie un conflict în Ucraina, dar dacă va avea loc, el nu se va extinde spre țara noastră. România va fi într-o zonă fierbinte, o zonă unde vor avea loc eventuale provocări. Vor fi acuzați de sprijin pentru Ucraina, putem să avem un aflux de refugiați dinspre Ucraina, probleme legate de aprovizionarea cu gazul metan și probleme militare de un anumit tip etc. Va fi o tensiune și la nivelul populației pe care o simțim deja. Totuși, cred și trebuie să sperăm că această diplomație a telefoanelor și a vizitelor la Moscova, la Kiev, în zonele adiacente, va duce până la urmă la niște soluții care să fie satisfăcătoare.“, a declarat Adrian Năstase joi seara la Antena 3.