Mai aproape de răspuns: Internetul ne schimbă creierul?

Descoperire uimitoare a unor cercetători: aceeaşi parte a creierului uman este alocată prietenilor de pe siteurile de socializare, cum ar fi Facebook, cât şi pentru prietenii din viaţa.

În cazul în care prietenii de pe internet depăşesc numeric cunoştiinţele din viaţa reală, iar voi acordaţi mai multă atenţie vieţii online, este posibil ca acea parte a materiei cenuşii să fie alocată doar internetului, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Londra.

A fost găsită o legătură puternică între prietenii de pe Facebook ai unei persoane şi materia cenuşie din anumite regiuni ale creierului.

"Nu putem înţelege impactul internetului asupra vieţii noastre de zi cu zi până nu înţelegem impactul pe care îl are asupra creierului uman. Am găsit anumite regiuni ale creierului care reacţionează la fel când vine vorba atât de Facebook sau alte siteuri de socializare cât şi de prietenii din viaţa reală, " a declarat pentru BBC Dr. Rzota Kanai, un cercetător de la Universitatea din Londra.

Monitorizarea acestor regiuni va arăta cum se modifică materia cenuşie odată cu trecerea timpului. Una dintre regiunile implicate în acest studiu este cea care este responsabilă cu emoţiile.

Partea dreaptă superioară a creierului are rol în percepţie, cu implicaţii în diferite afecţiuni ca autismul. Partea de mijloc a lobului stâng este asociată cu "citirea" statutului social.

Pentru a colecta aceste informaţii, voluntarii au fost întrebaţi, printre altele, câţi prieteni au pe Facebook, câte persoane au în agenda telefonului şi câte prietenii au păstrat din liceu/facultate.

Noul studiu va ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă cum evoluează mintea umană şi cum se adaptează, în cazul de faţă internetului.