Elevii de clasa a XII-a care nu au trecut de proba de Bacalaureat pot deveni studenţi la câteva facultăţi din București și din ţară. Cu toate că nu stăpânesc cunoștinţele medii de liceu, ei își pot începe parcursul academic cu o simplă promisiune: că vor recupera materia pierdută în cei patru ani de liceu
Cei care pot ocupa locuri la facultate, fără să treacă de proba maturităţii se împart în două categorii: cei care își câștigă locul, dar sunt obligaţi să promoveze examenul până la începerea anului universitar și cea de a doua categorie, cei care își pot începe parcursul academic și să aducă diploma după primul sau al doilea an de facultate.
Pretestarea de la SNSPA
Nu este primul an în care SNSPA organizează examenul de admitere la facultate înainte de Bacalaureat. Cu toate acestea, instituţia doar rezervă acest loc admișilor, pentru înscrierea efectivă fiind necesară adeverinţa de Bac. Prima pretestare pentru anul universitar 2017-2018 a fost deja susţinută, iar pe 8 mai este programată cea de a doua. În schimb, pentru mulţi dintre cei care vin la examen, această pretestare reprezintă doar o verificare a nivelului cunoștinţelor la Economie, ei vizând un loc la Facultatea de Drept a Universităţii din București. ,,Eu am fost la pretestarea de la SNSPA doar ca să văd cum stau cu economia. Urma să dau admitere la Drept și toţi îmi spuneau că problemele de la economie sunt mai grele la SNSPA decât la Drept. Astfel, dacă mă descurcam bine, puteam să fiu mai relaxată în legătură cu admiterea de la sfârșitul lui iulie pentru Drept. Oricum păstram locul și în cazul unei nereușite la admiterea de la UB”, spune Adriana Constantin, studentă la Facultatea de Drept de la Universitatea din București.
„Licenţiaţi” în promisiuni
În schimb, cei care nu vor promova examenul de BAC, dar ţin neapărat să guste din viaţa de studenţie, au toate șansele să o facă. Ei trebuie doar să promită că vor aduce și diploma de BAC pe parcusul studiilor superioare. Pe piaţă au existat oferte numeroase și în anii precedenţi, iar anul acesta se anunţă la fel de interesant. La o mică analiză, iată care au fost opţiunile promoţiei anterioare care nu s-a descurcat la BAC. Oferta actualizată, pentru anul în curs, este așteptată după terminarea probelor din iunie.
Paletă largă de opţiuni
Singura universitate de stat care a înregistrat la cursuri absolvenți care nu au reușit să obţină diploma de Bacalaureat este Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, care oferă specializări ca: tehnician agricol, cadastrictic, veterinar, horticultor etc. Universităţile private sunt mai generoase. În București, Universitatea Hyperion anunţa că elevii care, pe parcursul primului an de studiu, reușesc să promoveze Bacalaureatul își pot continua studiile în cadrul unei facultăţi. Aceeași situaţie și la Universitatea Ecologică. Variante există și în ţară. Iată doar câteva dintre școlile care au primit studenţi fără BAC: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Școală Postliceală „Danubius” din Galaţi , Universitatea Româno-Germană din Sibiu sau Universitatea ‚Constantin Brâncuși’ din Târgu-Jiu.
BAC - ul olimpicilor, între 29 mai și 9 iunie
Înscrierile la BAC - ul olimpicilor se vor face în 27 și 28 mai. Pot candida absolvenții din loturile naționale și cei care vor să învețe la facultăți din străinătate
Absolvenții de liceu care fac parte din loturile naționale lărgite - olimpicii - care se pregătesc pentru competițiile internaționale, precum și cei care susțin examenul de admitere în universitățile din străinătate se vor putea înscrie la sesiunea specială a examenului de bacalaureat în zilele de 27 și 28 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale. BAC - ul olimpicilor are următorul program:
Va începe cu evaluarea compe tențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B, programate pentru zilele de 29 și, respectiv, 30 mai.
Pe 31 mai vor fi evaluate compe tențele lingvistice ale olimpicilor într-o limbă de circulație internațională - proba C, iar pe 2 - 3 iunie sunt programate examenele de competențe digitale.
Prima probă scrisă din BAC - ul olimpicilor, cea la limba și literatura română, va avea loc pe 6 iunie. O zi mai târziu, absolvenții vor susține proba obligatorie a profilului, iar pe 8 iunie - proba la alegere a profilului și specializării.
Proba scrisă la Limba și literatura maternă este programată pe 9 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în aceeași zi până la ora 18.00.
Tot pe 9 iunie, absolvenții vor depune contestațiile, în intervalul orar 18.00 – 20.00.