Magistrati cu venituri de magnati

In Romania exista cateva zeci de procurori si judecatori care cumuleaza pensiile enorme cu salariile uriase, in mod ilegal, ceea ce-i face santajabili.

 

Cateva zeci de magistrati incaseaza, lunar, zeci de mii de lei prin adaugarea unor pensii uriase la salariile si asa enorme pe care le au, gratie unor legi speciale. Mai mult, cumulul pensie-salariu contravine legii si e incasat prin neatentia sau cu complicitatea sefilor de instante, ceea ce ii face foarte santajabili pe magistratii imbogatiti in acest fel.

Atunci cand un magistrat solicita sa fie pensionat, anticipat sau la limita de varsta, decizia de pensionare este comunicata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care emite o adresa catre presedintele Romaniei. Acesta, la randul lui, emite un decret prin care judecatorii sau procurorii aflati in situatiile respective sunt pensionati. Legea nr. 303/2004, privind statutul magistratilor, le interzice insa magistratilor sa cumuleze pensia cu salariul. Acelasi act normativ mai prevede ca functia de magistrat inceteaza prin pensionare.

In momentul de fata, magistratii se pot pensiona anticipat daca au 25 de ani vechime in profesie. Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratului ii impiedica pe judecatori si procurori sa cumuleze pensiile cu salariul. Aceeasi lege mai prevede ca se coroboreaza si cu alte dispozitii legale in materie, printre care si Codul Muncii, potrivit caruia se pierde calitatea de angajat in momentul emiterii deciziei de pensionare.

CSM nu stie situatia exacta

La sfasitul lunii iunie 2007, Consiliul Superior al Magistraturii a emis Hotararea nr. 477/2007 care stabileste sa fie eliberati din functie toti magistratii care au obtinut decizii de pensionare, au procedat la punerea in plata a acestora, dar si-au continuat activitatea. Potrivit unor reprezentanti ai CSM, cele mai multe cazuri de judecatori care incalca legea primind si pensii, si salarii sunt la Inalta Curte de Justitie si Casatie Bucuresti si la instantele din Moldova.

Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al CSM, ne-a declarat ca institutia a cerut tuturor instantelor din tara situatii cu magistratii care primesc si pensie, si salariu pentru a putea fi eliberati din functie. Cecilia Morariu a recunoscut ca, in momentul de fata, nu se stie cati judecatori si procurori sunt in aceasta situatie.

In prima faza, conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a refuzat sa faca public numele judecatorilor aflati in situatia de cumul, de teama unui proces pentru incalcarea dreptului la informatii publice. Ulterior, a revenit si ne-a comunicat listele cu magistratii care cumuleaza salariul si pensia. Unii dintre acestia au fost pensionati pe baza vechii legi a magistraturii.

Cu pile la Curtea Constitutionala

Magistratul asistent Clamansa Enache, care lucreaza la Biroul de Relatii Publice a ICCJ, primeste lunar 7.600 de lei (4.400 de lei salariu si 3.200 de lei pensie). Judecatoarea ne-a declarat ca, in momentul de fata, decizia CSM a fost atacata in instanta, fapt ce aduce dupa sine suspendarea aplicarii hotararii de pensionare.

Un alt nume de pe lista este cel al Magdalenei Dumitru, judecator la Sectia de Contencios Administrativ de la ICCJ. In anul 2000 a fost presedinte al Biroului Electoral Central, institutie care a supravegheat alegerile generale in urma carora la putere a venit PSD. Numele Magdalenei Dumitru mai este legat de decizia de casare, in anul 2004, a condamnarii ge-neralilor Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu in dosarul revolutiei de la Timisoara. Sectiile Reunite ale ICCJ au trimis atunci dosarul la rejudecare.

Printre judecatorii-fabrica de bani se afla si Gabriela Gaspar, sotia judecatorului Axinte Gaspar de la Curtea Constitutionala. Gabriela Gaspar a fost secretar de stat intre anii 2001-2002, in cadrul Ministerului Justitiei. In cazul magistratilor pensionati in baza vechi legi a magistraturii, dar care isi continua activitatea, CSM a decis ca acestia pot sa judece in continuare, desi actuala Lege a magistraturii interzice acest lucru. Explicatia oferita de CSM a fost ca nicio lege nu se aplica retroactiv.

Trei dosare penale

In momentul de fata, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti exista un dosar penal, aflat in faza actelor premergatoare, deschis pe numele a trei fosti procurori-sefi care au incasat, simultan, salarii si pensii.

Este vorba despre fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Dambovita, Adrian Mihai, procurorul-sef Jean Ropotan si prim-procurorul Gheorghe Ciobanu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Gaesti. Toti trei sunt cercetati pentru inselaciune si fals in declaratii.

Procurorul Viorica Costea, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, ne-a declarat ca procurorul Adrian Mihai este acuzat ca, in perioada 26 iulie 2006-27 februarie 2007, a incasat pensie si a primit si salariu. Fostul procuror-sef al judetului Dambovita sustine insa ca nu a incasat pensia pana in momentul in care a fost emis decretul de pensionare.

„Decizia de pensionare este din octombrie 2006 si am ramas in functie pana cand presedintele Basescu a semnat decretul de pensionare. Banii pe care i-am luat in plus i-am returnat”, ne-a declarat fostul prim-procuror Adrian Mihai.

INTERVIU

Macovei: Pot fi santajati, pentru ca e vorba de multi bani Fostul ministru al justitiei Monica Macovei a schimbat legea privind statutul magistratilor in sensul ca acestia nu mai puteau cumula pensiile cu salariile. Totul a fost dat peste cap in urma unei decizii de neconstitutionalitate data de judecatorii Curtii Constitutionale. Printre cei care au dat aceasta decizie, atrage atentia fostul ministru al justitiei, se afla si unii care „au sotiile judecatoare la Inalta Curte si cumuleaza pensiile cu salariul”.

Chiar daca Monica Macovei nu pronunta nume, aluzia e stravezie si se refera la Axinte Gaspar, sotul judecatoarei Gabriela Gaspar, care a fost si secretar de stat in Ministerul Justitiei pe vremea Rodicai Sta-noiu (PSD), initiatoarea legii care le acorda salarii si pensii enorme magistratilor si posibilitatea de a le cumula.

EVZ: Cum apreciati posibilitatea ca magistratii sa cumuleze pensiile cu salariile? Monica Macovei: Mi se are o problema profund imorala care arata o lipsa de principii si de demnitate. Daca ii pasioneaza aceasta meserie, atunci trebuie sa-si continue munca peste limita de varsta de pensionare anticipata si sa o faca expres pe baza salariului, pentru ca altfel este doar o smecherie. Este, evident, o situatie imorala in raport cu functia de magistrat.

Devin santajabili magistratii care sunt in aceste situatii? Sigur ca da. Pe langa imoralitatea acestei situatii, cei care cumuleaza pensiile cu salariul vor depinde de presedintele instantei si de CSM pentru a ramane in continuare in sistem si dupa pensionare. Este evident ca pot fi santajati, pentru ca este vorba despre o suma mare de bani, si pensie, si salariu. Si, pentru bani, oamenii fac multe lucruri.

Cand ati fost ministru v-ati intalnit cu aceasta situatie? In primavara lui 2005, cand am modificat legile justitiei, am modificat tocmai aceste lucruri, dar Curtea Constitutionala a decis ca eliminarea acestei posibilitati este neconstitutionala si nu inteleg de ce. Poate faptul ca unii dintre judecatorii Curtii Constitutionale au sotiile judecatoare la Inalta Curte si cumuleaza pensiile cu salariul.

De ce este imoral sa primesti si pensie, si salariu? Daca te pensionezi din calitatea de judecator si mergi in avocatura, atunci este in regula sa cumulezi salariul cu pensia, dar este imoral sa fii judecator 20 de ani si sa te pensionezi, iar maine sa lucrezi la aceeasi instanta si sa iei dublu, si pensie, si salariu.

Nu cumva si fostul presedinte al CSM Iulian Galca este si el pensionar? Stiu ca pentru domnul Galca exista o decizie de pensionare data de CSM care nu a mai fost trimisa la presedintie pentru a se emite decretul de pensionare. Monica Macovei. „Este o chestie profund imorala”

MAGISTRATII-FABRICA DE BANI Recordul Justitiei: 20.000 de lei pe luna

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a decis scoaterea din sistem a judecatorilor si procurorilor care au fost pensionati in baza vechii Legi a magistraturii nr. 92/1992 si care cumuleaza pensiile cu salariile. In acest caz se afla, doar la Inalta Curte de Casatie si Justitie, 12 judecatori si magistrati asistenti: Maria Anghelescu, Gabriela Gaspar, Eugenia Lohan, Ana Savin, Gabriela Stecoza, Marioara Prodan, Clemansa Enache, Georgeta Gainusa, Dumitru Martinescu, Aurora Marculescu, Dorel Siminiuc si Bujorel Florea.

Tot la aceasta instanta mai exista alti sase judecatori care au ramas in sistem desi s-au pensionat (dar n-au anuntat CSM de acest lucru): Magda-lena Dumitru, Maria Ghita, Eugenia Popa, Zenovia Popescu, Mariana Stefanescu si Margareta Teodorescu.