Magistrat cercetat pentru conflict de interese. Judecătoarea Evelina Oprina verificată de ANI și Inspecția Judiciară la sesizarea șefului CSM

sursă: EvZ

Judecătoarea Evelina Oprina, din cadrul CSM, este cercetată de ANI și Inspecția Judiciară cu privire la un posibil conflict de interese. Verificările sunt făcute la solicitarea președintelui CSM, Marian Buda, și au pornit de la o sesizare venită pe adresa CSM. Petiționarul ar fi atras atenția cu privire la conflictul de interese dintre poziția de director la o revistă de specialitate, pe care o deține judecătoarea Oprina și cea de magistrate.

Judecătoarea Evelina Oprina reprezintă, în cadrul CSM, judecătorii de tribunale și s-a remarcat pentru opoziția sa față de legile promovate de Ministerul Justiției condus de Cătălin Predoiu. Ea este verificată de ANI și Inspecția Judiciară pentru un posibil conflict de interese. Evelina Oprina este, în același timp, director al Revistei Române de Jurisprudență și magistrat, iar acest lucru ar contraveni legii.

Sesizarea a fost făcută de către președintele CSM, Marian Buda, în luna mai. Acesta a dat curs unei petiții în care se semnala această posibilă încălcare a legii și a cerut verificări.

Conform sursei citate, în urma sesizării, ANI a extins verificările, în cazul Oprina, solicitând CSM și deciziile prin care aceasta a fost numită manager în cadrul unui proiect derulat de Consiliu.

Astfel, cele două instituții fac verificări, la sesizarea președintelui CSM, judecătorul Marian Buda, cu privire la „calitatea de director” pe care o deține judecătoarea Evelina Oprina la „Revista Română de Jurisprudență” și cea de membru al CSM. Revista pentru care se fac verificări, unde Evelina Oprina ocupă poziția de director, este o publicație de specialitate cu specific științific.

sursa foto: EVZ

Verificările au fost demarate în urma unei petiții primite de CSM

Verificările au fost demarate ca urmare a unei petiții, din 26 mai 2022, care a ajuns pe adresa CSM, în care era semnalată posibila incompatibilitate a judecătoarei Oprina. Petiția a fost trimisă de judecătorul Marian Buda, președintele CSM, spre a fi verificată de ANI și de Inspecția Judiciară. Cele două instituții sunt în măsură să stabilească dacă este vorba despre o incompatibilitate în acest caz.

În acest context, ANI a demarat verificările și a cerut CSM să predea toate actele administrative care vizează activitatea judecătoarei Evelina Oprina.

Printre acestea, ANI a cerut și Deciziile de numire a judecătoarei ca manager în cadrul proiectului privind  „Dezvoltarea unei platforme de testare și asistență psihologică a personalului din cadrul sistemului judiciar”.

De menționat că o verificare similară cu privire la judecătoarea Evelina Oprina a fost făcută și de CSM, în urmă cu un an. În 2021, s-a pus în discuția Consiliului posibilia incompatibilitate a judecătoarei Evelina Oprina ca magistrat și director al revistei de specialitate juridică.

sursa foto: Luju.ro

CSM s-a pronunțat cu privire la statutul judecătoarei Evelina Oprina

Direcția Legislație, Documentare și Contencios din cadrul CSM a stabilit a întocmit un punct de vedere în care face trimitere la o decizie a Curții Constituționale a României, arătând că „regimul incompatibilităților relevat presupune că judecătorii/procurorii nu pot fi angajați decât într-un singur raport de muncă (cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior)”, Curtea reținând că „în cadrul aceluiași raport de muncă, compatibilitatea nu trebuie judecată prin prisma funcției exercitate, ci din cea a felului muncii prestate”.

CCR a pronunțat o decizie, nr. 45/2018, conform căreia legea recunoaște compatibilitatea dintre funcția de judecător/procuror și activitatea didactică din învățământul superior, iar acest lucru implică și compatibilitatea dintre activitatea de cercetare științifică și funcția de judecător.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește că „Judecătorii și procurorii pot participa la elaborarea de publicații, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori științifice și pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepția celor cu caracter politic”. De altfel, CSM a emis Hotărârea nr. 757/2011 în care a apreciat că funcția de redactor șef cu atribuții de coordonare tehnică, de gestionare a activității colegiului de redacție, de întocmire de note și de comentarii se circumscrie prevederilor articolului 11 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, după cum relatează luju.ro.

Conform informațiilor din spațiul public, judecătoarea Evelina Oprina deține funcția de director al Revistei Române de Jurisprudență, în vreme ce o altă judecătoare, Mihaela Cristina Mocanu, este redactor șef.