Magia Bejart, la National

Spectacolul "L'Amour - la Danse", un "best of" al celebrului coregraf, prezentat astazi la Bucuresti, e sustinut rareori pe scenele lumii.

Compania Bejart Ballet revine pentru a doua oara in Romania, la Teatrul National din Bucuresti, in cadrul Festivalului „George Enescu”, cu un spectacol cerut cu insistenta pe scenele lumii, dar sustinut arareori. „L’Amour - la Danse” e un colaj dintre cele mai reusite creatii ale lui Maurice Bejart, care traverseaza elegant repertoriul clasic - Igor Stravinski, Hector Berlioz, Charles Gounod sau Gustave Mahler - si sfarseste cu U2 si Freddie Mercury. Baletul va avea parte de doua reprezentatii, astazi si maine, de la ora 18.00.

„Vreau ca „L’Amour - la Danse” sa fie privit ca si cum am rasfoi un album. Daca as fi inclus bucati din toate baletele mele, spectacolul ar fi durat o saptamana. Asa, nu dureaza decat doua ore, iar alegerea pieselor a fost facuta destul de repede”, declara Bejart pentru „Le Figaro”. Toate cele 18 fragmente, de la „Sacre du printemps”, „Romeo si Julieta”, „Brel si Barbara” la „I was born to love you” - Queen, urmaresc acelasi fir, al „cuplului magic, mitic”.

Elitist si in acelasi timp accesibil publicului larg - o combinatie fascinanta proprie lui Bejart - „L’Amour - la Danse” e rezervat unui numar restrans de reprezentatii. Pana acum, doar patru orase, in afara Bucurestiului au avut acest privilegiu: Paris, Montreal, Tokio si Bruxelles.

50 de ani de balet „Coregrafia se face in doi, la fel ca dragostea...”, e mottoul sub care acest spectacol a fost „asamblat” in 2005, la sarbatorirea a 50 de ani de cariera a lui Bejart. La fel ca in 2000, cand trupa din Lausanne a prezentat la Bucuresti „Ballet for Life”, in cadrul Intalnirilor JTI, coregraful in varsta de 80 de ani nu-si va insoti dansatorii.

Starea de sanatate fragila si problemele de deplasare nu-i permit luxul unor turnee. Desi nu si-a anuntat inca retragerea de la conducerea Bejart Ballet, simbolic, succesiunea a fost deja stabilita. Maestrul i-o va incredinta lui Gil Roman, directorul adjunct al companiei din 1993, partenerul sau de incredere si dansator cu o cariera de exceptie. Balerinul va evolua ca solist doar in spectacolul din aceasta seara.

Fiu al filosofului francez Gaston Berger, Bejart s-a nascut pe 1 ianuarie 1927 in Marsilia. Debuteaza la Paris, cu Ballet de l’Etoile, care-i aduce si cel dintai succes in „Simfonia pentru un om singur”. In 1960 isi infiinteaza propria trupa, Ballet du XX-e Siecle, la Bruxelles, dupa ce, cu un an inainte, spectacolul „Sacre du printemps” il impunea pe scena franceza. Din 1987, se muta definitiv la Lausanne, unde pune bazele Companiei Bejart Ballet.

Convertit la islamism

Cosmopolit, adept al democratizarii artelor, Bejart incearca sa elibereze baletul de aerul elitist. In consecinta, monteaza in cele mai neconventionale spatii: arene, sali de sport si stadioane, in sute de turnee. Fascinat de cultura orientala, in special de cea japoneza, combina tehnicitatea dansului occidental cu senzualitatea celui asiatic, in 250 de coregrafii. In memoria publicului au ramas, printre altele, „Bolero”, „Pasarea de foc” sau recentul „Presbiteriu...!”.

Prieten cu Gianni Versace, Federico Fellini sau Freddie Mercury, Bejart i-a inchinat fiecaruia dintre ei un balet. Recent, regizorul Serge Korber a turnat filmul „Bejart? Ati spus Bejart?”, despre viata artistului. Din 1984 s-a convertit la islamism, iar zece ani mai tarziu a primit din mainile Papei Ioan Paul al II-lea Premiul „Together for Peace”.

PRESTIGIU

„The Guardian”: Festivalul „George Enescu” rivalizeaza cu cel din Salzburg

Intr-un articol din publicatia „The Guardian”, Festivalul „George Enescu” este apreciat drept un rival important al renumitului Festival de la Salzburg si un „stimulent” al turismului cultural in Romania.

Potrivit „The Guardian”, festivalul romanesc a inregistrat o evolutie remarcabila de la prima sa editie din 1958, atunci cand s-a propus de catre conducerea comunista omagierea marelui muzician roman. Anvergura festivalului se datoreaza, in mare parte, renumelui directorului sau artistic, Ioan Holender, in varsta de 72 de ani. Director al Operei din Viena, Holender a anuntat ca va ramane in fruntea institutiei pana in 2010.

Festivalul de muzica clasica din Salzburg, cel mai apreciat eveniment european de acest tip, are loc anual incepand din 1877, in iulie-august. Fata de bugetul acestui eveniment, estimat la 46 de milioane de euro, costurile Festivalului „Enescu” se ridica la 7 milioane de euro.

Ca o confirmare a valorii sale, „Enescu” gazduieste anul acesta 3.000 de muzicieni. Printre acestia, personalitati precum Murray Perahia, Martha Argerich, Cristophe Eschenbach sau Maxim Vengerov. Maine seara, pianistul rus Evgeny Kissin va sustine un concert la Sala Mare a Palatului impreuna cu prestigioasa Orchestra Simfonica din Londra, condusa de dirijorul Sir Colin Davis.

EXCLUSIVITATE

In direct la TVR Spectacolul companiei Bejart Ballet va fi transmis in exclusivitate de TVR 1, in aceasta seara, de la Teatrul National din Bucuresti. Transmisiunea va incepe la ora 18.00, se va intrerupe in timpul pauzei intre cele doua acte ale reprezentatiei, la 19.20, si va continua pana la final.

Sunt asteptati peste 1.000 de spectatori, toate biletele fiind epuizate din primele zile de la punerea lor in vanzare, in luna august.