Mafia locală ne costă aproape un miliard de euro

Conducerile a patru judeţe (Teleorman, Ilfov, Tulcea şi Buzău) sunt acuzate de Comisia Europeană că au trucat licitaţiile prin care s-au atribuit lucrări de sute de milioane de euro.

Verificările efectuate de Comisia Europeană (CE) în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) pentru România a scos la iveală nereguli majore privitoare la achiziţiile publice făcute de autorităţile locale. Contractele semnate de consiliile judeţene din Teleorman, Tulcea, Ilfov şi Buzău cu diferite societăţi pentru reabilitarea infrastructurii rurale sunt contestate de oficialii europeni. Acest lucru ar putea însemna blocarea unor finanţări de peste 700 de milioane de euro care urmează să fie alocaţi de forul european pentru infrastructură.

Surse guvernamentale au precizat că cele mai grave probleme au fost descoperite în judeţul Teleorman, unde Consiliul Judeţean (CJ) condus de Liviu Dragnea ar trebui să înapoieze banii încasaţi pentru reabilitarea a două drumuri judeţene, în 2009.

Verificare prin sondaj

Programului Operaţional Regional prevede reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane. "Comisia Europeană verifică, prin sondaj, diferite proiecte europene. Aici este vorba despre patru proiecte din cadrul POR pe axa 2 pentru România. Toate au picat la verificări", au precizat pentru EVZ surse oficiale.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) urmează să primească, în câteva săptămâni, răspunsul oficial din partea UE. Principala nemulţumire a CE ar fi legată de modul în care au fost încheiate contractele de achiziţie, fără respectarea normelor europene.

Dacă autorităţile române nu vor corecta neregulile constatate de CE, România riscă blocarea POR şi, implicit, o pierdere evaluată la circa 743 de milioane de euro.

Pentru a evita o astfel de situaţie pe viitor, responsabilii MDRT au elaborat un contract tip care a fost trimis către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Documentul respectă legislaţia europeană şi nu mai lasă loc de interpretări, susţin sursele citate. Acest nou tip de contract urmează să fie folosit de toţi cei care vor să fie finanţaţi din bani europeni.

Drumul de acasă, reabilitat pe bani europeni

La CJ Teleorman, auditul a scos la iveală nereguli în cazul reabilitarii drumurilor DJ 506 şi DJ 701 care au atras fonduri de aproximativ 40 milioane de euro. Pentru reabilitarea DJ 701, de la Gratia (localitatea de baştină a lui Liviu Dragnea) până la Dobroteşti CJ a plătit 26 de milioane de euro.

Dragnea a semnat aceste contracte încheiate între CJ şi firma Tel Drum. Fostă Direcţie de Drumuri şi Poduri, Tel Drum a fost privatizată în 2001, la propunerea lui Dragnea. Tot atunci, CJ a cumpărat un tren reciclator.

Cumpărătorul acţiunilor societăţii de stat este un cunoscut al lui Dragnea, Marian Fiscuci. Utilajul a ajuns în posesia Tel Drum iar majoritatea lucrărilor de reabilitare a drumurilor au fost încredinţate acestei firme pentru că era singura care avea un astfel de tractor.

Potrivit SEAP (portalul oficial al achiziţiilor publice), între anii 2007 şi 2011 Tel Drum a contractat de la CJ Teleorman, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR) şi de la diferite primării lucrări în valoare de peste 1,5 miliarde lei (peste 376 de milioane de euro).

SANCŢIUNI

Banii vor fi recuperaţi de la consiliile judeţene

Potrivit unor surse guvernamentale, România se confruntă pentru prima dată, după aderarea la Uniunea Europeană, cu o situaţie de acest gen, riscul de a i se bloca fondurile pe întreg programul. În acest caz, UE va cere Guvernului rambursarea fondurilor iar banii vor fi recuperaţi de la consiliile celor patru judeţe.

În ciuda acestui fapt, preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, a rămas surprins de anunţul CE. "Aflu de la dumneavoastră că ar fi o problemă. S-au făcut verificări acum două luni dar ne-au spus că e în regulă", susţine Mocanu.

La rândul lui, Liviu Dragnea a precizat: “Nu ştiu cât este adevăr sau conjunctură în această poveste. Ştiu că auditul Comisiei Europene a fost făcut în trei judeţe. Probabil că cineva vrea să scoată un ţap ispăşitor". Suma pe care cele patru judeţe a încasat- o este estimată la aproape 300 milioane de euro.

Citiți și:

  • Cum se pierd în România fondurile europene. Studiu de caz: 10 milioane de euro risipiţi la Iaşi