MAE trage semnalul de alarmă. Unde e periculos să mergi în vacanță?

MAE lansează un avertisment pentru românii care plănuiau să plece în Republica Belarus.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, în Republica Belarus, pe fondul evoluţiilor politice cu dinamica impredictibilă, la Minsk şi în majoritatea localităţilor importante din ţară pot să apară situaţii, inclusiv manifestaţii, care să perturbe buna desfăşurare a călătoriilor.

Conform unui comunicat de presă al MAE, se recomandă cetăţenilor români să amâne călătoriile neesenţiale, iar celor care sunt prezenţi în Republica Belarus în perioada următoare să urmărească regulat anunţurile mass-media pentru a se informa cu privire la evoluţiile locale, să manifeste prudenţă şi să îşi programeze călătoriile pe teritoriul ţării în consecinţă.

De asemenea, există posibilitatea înăspririi controalelor la punctele de frontieră terestre şi aeroportuare ale Republicii Belarus şi multiplicarea cazurilor de interzicere a accesului persoanelor care nu pot justifica în mod întemeiat scopul călătoriei, inclusiv a jurnaliştilor străini fără o acreditare oficială.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Minsk: +375(17)2927499 şi +375(17)2927399, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Belarus +375291060090.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet minsk.mae.roec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, scrie Agerpres.