Primarii din comune au la dispoziție fonduri europene de peste un miliard de euro pentru infrastructura rurală, iar Ministerul Agriculturii estimează că doar 700 din cele 3.200 comune din țară vor beneficia de finanțări.
Fondurile sunt disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care dispune de o alocare financiară de peste 8 miliarde de euro de la Comisia Europeană și de încă două miliarde de la Guvern.
„Sunt în jur de 3.200 de comune în România. PNDR 2007-2013 a avut o alocare serioasă, 1,3 miliarde de euro. Cu toate acestea, au depus proiecte peste 3.000 de comune - asta arată nevoia. Nu am putut să finanțăm cu acele fonduri decât aproape 800 de comune, unde s-au făcut infrastructura rutieră, canalizare. Mi-aș fi dorit să avem fonduri mai mari și cred că la negocierea din 2013 România a pierdut. Propunerea Comisiei Europene către Consiliu a fost pentru alocarea mai mare. E mai puțin important. Trebuie să-i atragem pe cei pe care îi avem, într-adevăr. În perspectiva 2014-2020, aproape 700 de comune vor primi finanțare prin fondurile de dezvoltare rurală”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu acordat hotnews.ro.
Prin Submăsura „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere” din PNDR 2014-2020, autoritățile locale pot accesa fonduri de peste 1,1 miliarde de euro pentru înființarea, extinderea și îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local, înființarea, extinderea și îmbunătățirea rețelei publice de apă, înființarea, extinderea și îmbunătățirea rețelei publice de apă uzată, învestiții în crearea. Totodată, pot fi finanțate proiecte care presupun modernizarea sau extinderea infrastructurii educaționale sau de îngrijire, respectiv înființarea și modernizarea, inclusiv dotarea grădinițelor și a creșelor, înființarea și modernizarea, inclusiv dotarea unor unități de tip after-school, extinderea și modernizarea instituțiilor de învățământ secundar cu profil agricol.
Deasemenea, vor fi finanțate investiții aferente serviciilor medicale, înființarea și modernizarea dispensarelor medicale rurale.
Pentru investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, vor putea fi finanțate proiecte care prevăd restaurarea, conservarea și accesibilizarea patrimoniuluicultural de interes local, precum și restaurarea, conservarea și accesibilizarea așezămintelor monahale.