Macron vrea un tribunal internațional pentru crimele făcute de ISIS în Siria și Irak

Președintele francez Emmanuel Macron n-are ce face. Știe că își va pune în cap tot lobby-ul islamist și toate comitetele și comisiile antirasiste, dar problema revenirii în Hexagon a luptătorilor francezi din Statul Islamic trebuie rezolvată într-un fel, mai ales că alegerile prezidențiale se apropie, iar Marine Le Pen s-ar putea dovedi un candidat mult mai periculos.

Cum Turcia a început deja să-i trimită pe jihadiști în țările ai căror cetățeni sunt, Occidentul se află în fața unei mari probleme: nu are un sistem juridic adecvat pentru a-i judeca pe cei care au plecat în Orientul Mijlociu să se alăture jihadiștilor. Prin urmare, o dată întorși în Europa, nimeni nu poate garanta că jihadiștii care se fac vinovați de crime grave într-o altă parte a lumii vor putea fi trimiși la închisoare.

Iată ce scrie Mauro Indelicato în ilgiornale.it: „Franța este, fără îndoială, țara cea mai afectată de această problemă. Între 2012 și 2015, zeci de cetățeni francezi au plecat în Siria și Irak pentru a lupta alături de Statul Islamic. În cele mai multe cazuri, este vorba despre cetățeni francezi de origine arabă, adesea imigranți de a doua generație”.

Ca urmare, de câteva luni încoace, autoritățile de la Paris se tot străduiesc să găsească o soluție. În acest sens, s-a ajuns la un acord cu Bagdadul, astfel încât justiția irakiană să-i judece pe unii cetățeni francezi afiliați ISIS. Dar problema este mult mai mare și nu se limitează doar la Irak. Există mii de luptători din Europa reținuți în Orientul Mijlociu, iar pe cei aflați în custodia sa, Turcia lui Erdogan îi trimite deja înapoi.

Ca urmare, potrivit New York Times, Emmanuel Macron se gândește la înființarea unei instanțe internaționale speciale, asemănătoare celei pentru crimele de război din Fosta Yugoslavie. Ziariștii americani afirmă că Franța lucrează la această propunere împreună cu Qatarul, evident pentru a implica lumea arabă și musulmană în rezolvarea problemei.

Nu de alta, dar în condițiile în care în Franța se organizează marșuri uriașe împotriva islamofobiei, iar site-ul Al Kanz cere ONU să trimită trupe pentru protejarea musulmanilor din Franța, este de așteptat ca Macron să-și îndepărteze electoratul tradițional prin această propunere.

Pe lângă luptătorii străini ai Califatului, mai există încă o problemă serioasă pentru Europa: cea a familiilor acestor jihadiști. E vorba de zeci de mii de femei și copii, care, în majoritatea cazurilor, sunt cetățeni europeni. Ei nu au comis infracțiuni, dar, în același timp, reintegrarea lor în țările Occidentale poate fi problematică, mai ales că există riscul ca, odată ce se întorc în Europa, să înceapă să propage ideile ISIS.