Macron cere britanicilor să achite „divorțul”! Dar... „UE are mai mare nevoie de un acord”
- Ovidiu Costea
- 28 iulie 2019, 19:01
În ciuda asigurărilor date de noul premier britanic Boris Johnson că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie 2019, cu sau fără un acord, situația rămâne extrem de complicată. Ultimele avertismente date de reprezentanți ai Uniunii Europene arată că establishmentul european e decis să încurce cât poate transpunerea în fapt a votului dat de cetățenii britanici.
Cel mai dur avertisment din ultimele zile îi aparține lui Emmanuel Macron. Potrivit cotidianului britanic Express, președintele francez a declarat că UE nu va discuta cu Marea Britanie despre comerț până când Londra nu va achita factura „pentru divorț”, în valoare de nu mai puțin e 39 de miliarde de lire sterline. Mai mult, șefa grupului trimis de partidul prezidențial En Marche în Parlamentul European, Nathalie Loiseau, a afirmat că mai sunt și alte probleme la fel de importante precum drepturile cetățenilor și granița irlandeză și că amenințările lui Boris Johnson cu privire la ieșirea „fără acord” nu vor rezolva nimic. „Singurele căi de ieșire (din această situație n.r.) sunt acordul sau rămânerea în UE. Este alegerea dvs., nu a noastră”, a declarat Loiseau.
Nici reprezentanții Comisiei Europene, chiar dacă se află în ultimele luni de mandat, nu sunt mai flexibili. Comisarul european pentru buget Guenther Oettinger a declarat într-un interviu acordat recent ziariștilor de la Sunday Times că, în cazul în care părțile nu reușesc
să ajungă la un acord, Marea Britanie ar fi expusă unui risc serios în ceea ce privește solvabilitatea. O amenințare bizară, consideră analistul italian Michele Crudelini de la ilgiornale.it: „Londra are o rată a șomajului de 4%, comparativ cu o medie de 10% în Uniunea Europeană, are un PIB în creștere constantă de peste 1,5% și o datorie publică de (doar n.r.) 80% din PIB. Având în vedere aceste date, devine foarte clar că amenințările comisarului Oettinger sunt nefondate. Este mai probabil, așa cum s-a întâmplat și în trecut, să fie vorba de o tactică politică care vizează crearea unui alarmismfals, pentru a obține o poziție avantajoasă în negociere”.
De altfel, Crudelini crede că toată această opoziție la ieșirea Marii Britanii din UE are alte motive: „Exporturile UE către Marea Britanie sunt mai mari decât cele ale Londrei față de continent. Acest lucru înseamnă că Uniunea Europeană are mai mare nevoie de un acord comercial valabil decât Marea Britanie, pentru a putea continua să-și vândă mărfurile fără pierderi excesive. Până în prezent, Bruxelles-ul a exploatat slăbiciunea politică internă a Londrei pentru a juca un rol de forță în negocieri”
Marea problemă pentru establishmentul european este, cred eu, cât timp va reuși să mai joace cartea forței. Asta pentru că Brexitul este numai o parte din „furtuna perfectă” pe care Uniunea va trebui să o înfrunte în următoarele luni, alături de situația complicată în care se află Deutsche Bank și de războiul comercial pe care Trump intenționează să-l dezlănțuie împotriva Europei.