De la 1 aprilie au fost eliminate taxele pentru aterizare, decolare şi staţionare pe aeroporturile elene de stat, însă agenţiile de turism româneşti ignoră această prevedere.
Taxele pentru aterizare, decolare şi staţionare pentru toate tipurile de avioane, pe toate aeroporturile din Grecia, cu excepţia Aeroportului Internaţional Atena (A.I.A. Eleftherios Venizelos) sunt teoretic eliminate începând cu 1 aprilie şi până la 31 decembrie, conform anunţului Ministerului elen al Transporturilor. Realitatea însă arată că taxele sunt încă percepute de agenţiile de turism din România, pe motiv că nu au primit nicio informare oficială în acest sens.
95 de euro de persoană
Liviu Netedu a vrut să cumpere o vacanţă într-una din insulele greceşti, calculând că va scuti aproape200 de euro în comparaţie cu o vacanţă în altă destinaţie, însă calculele lui nu au coincis cu cele ale agenţiilor de turism care au astfel de pachete.
"Vreau să merg cu soţia pe o insulă din Grecia, pentru că am fost anunţaţi la începutul anului că, din cauza crizei, grecii re nunţă la taxele de aeroport. Ne-am interesat de oferte, însă toate ageţiile din Timişoara la care am fost ne spun că Ministerul Turismului nu a trimis nicio notificare cu referire la scutirea taxei şi trebuie să plătim 95 de euro de persoană", povesteşte bărbatul.
El este nemulţumit şi de faptul că aceste taxe sunt aproape cât jumătate din preţul pachetului. "În condiţiile în care un sejur de şapte zile costă 170 de euro de persoană, cu taxele de aeroport se mai adaugă încă jumătate din preţ", accentuează el.
Taxele sunt menţinute de companiile aeriene
Contactaţi de reporterii EVZ, reprezentanţii agenţiilor de turism pasează vina către companiile aeriene.
"Eximtur nu este tour-operator de pachete de servicii cu zboruri charter inclus pe relaţia Grecia şi acţionează în piaţă ca revânzător al acestor oferte, în baza contractelor de revânzare încheiate cu agenţiile tour-operatori. În cazul de faţă, dacă taxele de aeroport în oferta Eximtur sunt evidenţiate distinct, înseamnă că au fost preluate ca atare de la tour-operatorul partener", spune Radu Morariu, director general adjunct al agenţiei Eximtur, de la care timişoreanul a cerut o ofertă.
El a mai menţionat că "efectul politicii guvernamentale elene privind eliminarea taxelor locale de aeroport influenţează minor cuantumul total al taxelor de aeroport, indiferent de unde se operează (Bucureşti, Cluj). În continuare rămân taxe de aeroport de origine, la retur (dacă este vorba de aeroportul din Atena), taxe de securitate, com bustibil etc., cu pondere determinantă".
Şi reprezentanţii agenţiei Paralele 45 susţin că aceste taxe sunt cerute de companiile aeriene. "Contractul tour-operatorilor din România este cu compania Tarom. Noi nu avem o legatură comercială directă cu aeroporturile din Grecia. Compania Tarom nu a făcut nicio reducere a taxelor de aeroport", susţine Daniela Dumitrică, marketing manager Paralela 45, o altă agenţie de turism la care a apelat timişoreanul.
"Nu am primit nicio informare oficială din Grecia"
Situaţia este confirmată şi de Tarom. "Nu am fost informaţi oficial de autorităţile competente din Grecia despre vreo reducere de taxe pentru transport aerian", spune Ioan Mihalcea.
Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului menţionează că nu au comunicat agenţiilor de turism despre o posibilă eliminare a taxelor aeroportuare pentru că nu au o informare oficială. Specialiştii în protecţia consumatorului susţin că autorităţile române ar trebui să facă ceva în acest sens.
"Autorităţile române pot cere o lămurire pentru a vedea dacă informaţia e corectă sau e doar o intenţie. Dacă taxa nu era obligatorie, cei care au plătit-o o vor putea recupera", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Con sumatorului (ANPC). "Dacă taxa nu era obligatorie, turiştii care au plătit-o vor putea să o recupereze, dacă fac o sesizare în prealabil“ CONSTANTIN CERBULESCU, preşedinte ANPC
VERDICT
Este o practică comercială ilegală
Specialiştii în Protecţia Consumatorului dau dreptate lui Liviu Netedu şi accentuează că, potrivit comunicatului Ministerului Infrastructurii, Transporturilor şi Comunicaţiilor din Grecia, din data de 16 martie, statul elen a hotărât, printr-o decizie a ministrului Transporturilor, să scutească de la plata taxelor de aeroport, de la 1 aprilie, orice aeronavă destinată transportului de călători care aterizează, decolează sau staţionează pe aeroporturile administrate de stat din Grecia, cu excepţia aeroportului din Atena care este administrat de o companie privată.
"Prin urmare, atât timp cât pachetul de servicii turistice conţine transportul cu avionul până la un aeroport administrat de stat, fără vreo escală pe un aeroport administrat de o companie privată, agenţia de turism nu poate solicita plata acestor taxe. Nu cred că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România are competenţe în informarea agenţiilor de turism asupra acestui gen de probleme, motivarea oferită consumatorului fiind una incorectă. Practic, agenţiile de turism pot lua cunoştinţă de scutirea de taxă de la partenerii externi, de la transportatorii aerieni în numele cărora comercializează bilete", afirmă Mihai Titichi, consultant la Centrul European al Consumatorilor din România.
- Puteţi sesiza această practică comercială incorectă la Comisariatul Local pentru Protecţia Consumatorilor.