Veritabil labirint de istorie, prima capitala a Frantei este plina de ispite si pentru gurmanzi.
Trenul pufaie si scartaie din toate incheieturile cand urca pe culmea dealului Fourviere, in timp ce vizitatorii nerabdatori isi sucesc capetele in toate partile pentru a surprinde cat mai mult din peisaj. Curiozitatea le va fi insa curand rasplatita. Imediat ce ajung sus, de pe terasa alaturata Bazilicii Notre-Dame de Fourviere, privelistea ii captiveaza cu totul.
Privirea cuprinde in intregime cel de-al treilea oras ca marime din Franta, iar in zilele insorite ceea ce atrage atentia este „Creionul”. Situat in estul Lyonului, turnul botezat astfel este sediul bancii Credit Lyonnais. Mai aproape, chiar la poalele dealului, se impleteste spre oras raul Saone, ce curge docil in spatele fluviului Rhone.
Mostenirea romana Privind inapoi, pe culme, pot fi admirate doua teatre romane. Sunt urmele orasului infiintat de romani in anul 43 inainte de Hristos, asezare numita pe atunci Lugdunum, ce avea sa devina curand capitala Galiei. Faptul ca Lyon a fost capitala inaintea Parisului este foarte important pentru localnici, care nici pana astazi nu au uitat cum trupele Conventiei din Paris voiau sa rada orasul in 1792.
Tot pe Fourviere troneaza Bazilica Notre-Dame, ridicata in 1872. Lacasul de cult a fost crutat de prusaci in razboiul din 1870, armata oprindu-se la Dijon. Istoria teatrelor romane de langa bazilica stau la baza construirii muzeului galo-romanic.
Vizitatorii pot admira, de asemenea, valoroase bucati de mozaic, precum si alte obiecte din perioada romana. Din iunie pana in august, in Lyon are loc festivalul „Nopti de la Fourviere”, un cocktail de teatre si concerte, cinema si alte reprezentari artistice.
Misterul orasului vechi Sute de case in stiluri diferite, de la gotic tarziu pana la renasterea italiana, alcatuiesc aspectul orasului vechi. Cartierul datoreaza arhitectura florentina bancherilor, oamenilor de afaceri si mestesugarilor italieni, instalati aici inainte de anul 400.
Cu ei au adus razboiul de tesut, moment in care orasul a inceput, la dorinta monarhului, sa prelucreze firele de matase. Fatadele si grandioasele curti au stralucit ani buni in culori calde, care se schimbau, in functie de lumina soarelui, in portocaliu, teracota si rosu. Sufletul orasului vechi este un sistem foarte intortocheat.
Usile caselor ascund intrari in spatele carora se afla coridoare intunecate, curti largi si camere racoroase. Pe aici duceau tesatorii stofele lor valoroase catre comercianti.
In asa numitele „traboules” s-au ascuns mai tarziu dusmanii iacobinilor, iar tesatorii au pregatit revolta. Tot acolo s-au ascuns cei care luptau impotriva ocupatiei germane. O strada cu multe astfel de ascunzatori este Rue du Boeuf.
Distractii si bunatati La o scurta plimbare, de seara, Lyonul isi arata cea de-a doua fata. De la ora 22.00, multe cladiri raman inconjurate de stralucire. Bazilica de la Fourviere pluteste pe un nor albastru, iar cupola primariei sclipeste aurie. Stralucirea luminilor de pe chei si poduri deseneaza usor cursul raurilor. Odata cu anuala „petrecere a luminilor” de la inceputul lui decembrie, Lyon se transforma intr-un Oras al Luminilor.
Gurmanzii pot avea cel mai bun acces la celebra bucatarie lyoneza, intr-o plimbare prin piata de pe bulevardul Croix Rousse. Din secolul al XV-lea se comercializeaza aici nu doar legume si fructe, ci si carne. In micile localuri „bouchons”, oaspetii se pot infrupta din specialitatile preparate odinioara de specialistele tesatoare.
Carnatii „Andouillettes”, chiftelele din carne de vitel „Quenelles” sau salata de linte sunt doar cateva dintre bucatele bucatariei lyoneze. Nu degeaba Lyonul poarta numele neoficial de „Capitala Gastronomiei”. Nicaieri in Franta nu exista mai multi bucatari de top.
NU RATATI Strada primului film. Aceasta este strada pe care fratii Lumiere au turnat prima pelicula cinematografica, in 1895. In fosta casa Lumiere, turistii pot vizita astazi un muzeu al filmului.
Maison de la Dance. Aici se danseaza orice, de la clasicul balet la modernul tango si dans experimental. O data la doi ani, in septembrie, este organizat un festival care transforma orasul intr-o scena imensa. Cea mai recenta editie a fost in 2006.
OFERTE > Bilete de avion Bucuresti-Lyon, 250 euro, cu taxe - Austrian Airlines.
> City-break Lyon, 350 euro. Pachetul include transportul cu avionul si cazare cu mic dejun pentru trei nopti, la hotel de doua stele. Agentia Karpaten Turism.