"Lupu" se apropie de "Motor!"

"Lupu" se apropie de "Motor!"

Regizorul Bogdan Mustaţă finalizează în aceste zile scenariul debutului său în lungmetraj, "Lupu", un film cu elemente supranaturale şi cu un protagonist taciturn.

"A patra variantă este aproape gata şi foarte apropiată de un scenariu final. Am lucrat la el doi ani şi jumătate", a detaliat pentru "Evenimentul zilei" scenaristul şi regizorul Bogdan Mustaţă (deţinător al Ursului de Aur pentru scurtmetrajul "O zi bună de plajă") despre debutul său în lungmetraj, "Lupu". Potrivit celui mai recent sinopsis, filmul se va concentra asupra destinului unui adolescent de 16 ani, Lupu, al cărui tată a murit pe când el era copil.

Tânărul e copleşit de absenţa părintelui şi de responsabilităţile pe care trebuie să şi le asume: ocrotirea mamei - care are un nou iubit - şi a fratelui său mai mic, Darius, un adolescent care se ţine numai de prostii. Este totodată îndrăgostit de Clara, fata de 20 de ani care locuieşte împreună cu prietenul ei în acelaşi bloc ca şi Lupu. Este un personaj interiorizat şi tăcut, vorbeşte foarte puţin în scenariu. De obicei încearcă să îşi ascundă emoţiile. Uneori devin prea puternice pentru el, ca atunci când miroase părul unei colege sau încearcă să se uite pe sub fusta fetei pe care o iubeşte.

Când Lupu vede că Darius a ucis din greşeală o bătrână în scara blocului în care trăiesc, ia vina asupra sa şi ascunde cadavrul bătrânei în subsol. Decesul femeii face ca lui Lupu lumea să-i scape de sub control, devenind una în care imaginarul se contopeşte cu realitatea. Bătrâna îi apare în faţa ochilor în mod repetat, dar moare de fiecare dată, şi nu poate face nimic pentru a o salva.

Punctul zero: un scurtmetraj

"Mi-e greu să îi spun film suprarealist sau realist magic, de obicei mă refer la el în termeni de «enhanced reality» (realitate amplificată - n.r.)", opinează Bogdan Mustaţă, precizând: "Am pornit de la un scurtmetraj pe care l-am scris acum trei ani, care putea fi dezvoltat din cauza personajului. Se intitula «Lupu» şi era despre un tânăr de 16 ani care chiulea de la liceu şi se ducea să joace baschet. Înainte să ajungă la teren trebuia să ocolească un bloc mare, iar el ştia codul de la o scară şi trecea pe acolo. Se duce, joacă baschet şi îşi sparge ochelarii. Trebuie să se întoarcă acasă şi să îi schimbe. Când trece prin scară înapoi dă peste o bătrână care venea de la piaţă cu un cărucior plin cu legume. Bătrâna îl ia la întrebări: cine e, dacă locuieşte acolo, de unde ştie codul. Iar el vrea să plece fără să îi răspundă. Ea îl apucă de mână, el se smuceşte, iar ea se împiedică de cărucior şi cade, lovindu-se cu capul de scară. El pleacă, ajunge acasă, îşi ia alţi ochelari şi se întoarce la liceu. Ajunge din nou la scară, unde găseşte o ambulanţă parcată în faţă. Nişte brancardieri duceau bătrâna moartă pe o targă. Lupu vrea să ocolească blocul, dar apoi se întoarce şi reintră în scara blocului. Ridică de pe jos căruciorul şi se duce la şcoală, la ora de matematică. Ultima secvenţă este cu el în clasă, ascultând spusele profesorului", explică Bogdan Mustaţă.

Regizorul adaugă: "Mă interesa foarte mult lipsa de reacţie în faţa morţii. Cred că lungmetrajul «Lupu» este mai degrabă despre asta decât despre absenţa tatălui".

Pariu vizual

"Sunt momente în care apare bătrâna din nou pe care nu vreau să le tratez diferit faţă de realitatea celorlalte momente. Îl am pe Lupu în fiecare secvenţă, îl urmăresc mereu pe el, şi lumea filmului este lumea subiectivă a lui Lupu", accentuează Bogdan Mustaţă.

Cât despre lookul lung metrajului, "ce ştiu deja despre film din punct de vedere vizual e că am puţine locaţii: blocul unde trăieşte, şcoala şi drumul între apartament şi şcoală. Un spaţiu important va fi blocul (în care trăiesc Lupu, mama lui, bătrâna, fata pe care o iubeşte, iubitul mamei lui şi în care există şi subsolul unde va ascunde cadavrul), în care se întâmplă o mare parte din scenariu, pe care îl văd întunecat şi claustrofob, dar acesta va fi echilibrat de cadrele exterioare", este de părere cineastul.

Situaţia financiară

De curând, "Lupu" a participat la TorinoFilmLab, un program de training, dezvoltare şi finanţare de proiecte. Cinci lung metraje, printre care şi cel al lui Bogdan Mustaţă, şi-au adjudecat sume necesare producţiei. În cazul filmului produs de Strada Film - 140.000 de euro, cea mai mare sumă.

Potrivit producătorului Marcian Lazăr, "Lupu" are un buget de 900.000 de euro. Deocamdată, Centrul Naţional al Cinematografiei i-a conferit 270.000 de euro; încă 30.000 au provenit de la Cinelink Eurimages Development Award şi s-a apelat şi la o finanţare din partea TVR.

Restul bugetului va fi completat printr-o coproducţie cu Germania. Filmările sunt programate pentru vara lui 2011.

"Îl am pe Lupu în fiecare secvenţă, îl urmăresc mereu pe el, şi lumea filmului este lumea subiectivă a lui Lupu.", BOGDAN MUSTAŢĂ, regizor

Ne puteți urmări și pe Google News