Liberalii nu au reușit să identifice un viitor ministru al Finanțelor Publice, unul dintre cele mai importante din guvern, deși mai sunt aproximativ trei săptămâni până expiră interimatul premierului Florin Cîțu.
Interimatul lui Florin Cîţu la Ministerul Finanţelor Publice expiră pe 22 august, după 45 de zile în care poate administra trebuirile instituției ca interimar. Până acum, însă, nu se prefigurează nici un nume al viitorului titular.
Totul depinde de lupta internă din PNL, deși toți liberalii, de la Ludovic Orban și până la Florin Cîțu, se jură că acest lucru nu se răsfrânge și asupra guvernării. Realitatea este, însă, alta, aceea care se vede cu ochiul liber.
Conducerea PNL nu reușește să se pună de acord pentru șefia ministerului Finanțelor Publice, unul dintre cele mai importante.
Cîțu are motive să nu se grăbească cu numirea unui nou ministru
Premierul Florin Cîțu nu se grăbește să desemneze un succesor pentru Alexandru Nazare, deși se spune că are propria listă de posibili candidați.
El își dorește să controleze viitoarea rectificare bugetară, programată pentru finalul lunii, iar pentru asta are nevoie de un om de încredere la Finanțe. Care să joace după cum îi cere el. Aceasta deoarece alegerea sa la Congresul din 25 septembrie va depinde și de „darurile” pe care le va face primarilor.
Una din variantele luate în calcul ar fi amânarea numirii unui nou ministru până după Congresul din 25 septembrie. Astfel, Florin Cîțu ar avea la dispoziție un post vacant pe care să-l propună în schimbul susținerii. O astfel de manevră ar duce la blocarea ministerului pentru aproape o lună, dat fiind că se încheie interimatul.
O altă variantă de lucru ar fi numirea lui Dan Vîlceanu, un apropiat al lui Florin Cîțu pe postul lăsat liber de Nazare. Se pare că aici Florin Cîţu, intră în coliziune cu președintele Klaus Iohannis care nu este de acord.
Favoriții lui Ludovic Orban
Și Ludovic Orban are favoriții săi pentru Ministerul Finanțelor Publice, însă aceștia dau din colț în colț și se codesc să-și exprime opțiunile. Nu vor să pice de „fraieri”, în cazul în care vor fi respinși de premier sau, la fel de posibil, nu vor să-l irite acceptând o propunere din partea rivalului.
Toți se gândesc la viitorul politic, din ce în ce mai nesigur alături de Ludovic Orban și echipa sa.
Săptămâna trecută, a declarat că Florin Cîţu e aşteptat în Biroul Politic Naţional cu o propunere de ministru al Finanțelor Ludovic Orban a sugerat mai multe nume, Bogdan Huţucă (preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor), Sebastian Burduja (deputat şi fost secretar de stat la Finanţe) şi Lucian Heiuş (actual secretar de stat la Finanţe).
Liberalii propuși de Orban se codesc
Cei trei, însă nu par interesați să ocupe un post pentru care au fost propuși de actualul președinte al PNL. Liderul PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, a fost primul care a refuzat propunerea lui Orban.
„M-am gândit şi la acest lucru şi am ajuns la concluzia că acceptarea acestei funcţii ar putea fi interpretată ca implicând şi filiala. Cred că toţi colegii mei liberali trebuie să aibă libertatea deplină de a alege pe 25 septembrie fără a se gândi că preşedintele filialei are vreo datorie faţă de unul dintre candidaţi”, a afirmat Huţucă, lider care le-a cerut şi colegilor săi din filială să nu forţeze plasarea PNL Constanţa într-o tabără sau alta ”, a declarat Huțucă pentru Adevărul.
Nici Sebastian Burduja (foto) nu pare interesat. Sau, cel puțin nu arată acest lucru. Omul așteaptă la cotitură să vadă către cine vor înclina sorții de izbândă la Congresul din 25 septembrie. De aceea a și anunțat că îi va lăsa pe delegații PNL Sector 1 să voteze așa cum își dorește fiecare.
Nici Lucian Heiuş nu se arată interesat de propunerea venită din partea lui Ludovic Orban. Calculele sale sunt făcute tot în perspectiva congresului PNL. Chiar dacă este secretar de stat în Ministerul Finanțelor și un susținător declarat al lui Florin Cîțu, evită să dea curs propunerii lui Orban.