Lupta pentru Primăria Reşiţa

La Primăria Reşiţa bătălia se poartă între actualul primar, liberalul Liviu Spătaru, şi viceprimarul PD-L Tiberiu Pădurean.

Bugetul muncipalităţii se ridică la 120 de milioane de lei, pe care Spătaru a pus ochii pentru a-şi face şi mai vizibilă imaginea de edil-şef, iar celălalt susţine că banii trebuie folosiţi mai cu economie. Anul trecut, Spătaru, Pădurean şi alţi câţiva angajaţi ai primăriei au fost trimişi în judecată de Curtea de Conturi Caraş-Severin, pentru mai multe prejudicii, printre care cele cauzate de plata nelegală către salariaţii instituţiei a unor sporuri salariale şi decontări.

Un alt prejudiciu pus în cârca viceprimarului democrat şi constatat de Curtea de Conturi, de aproape 2,5 milioane de lei, „este determinat de plata nelegală a sumei de 2.323.242 lei, sumă ce reprezintă situaţiile de lucrări decontate aferente lucrărilor de la km7 - Calea Caransebeşului”, după cum rezultă din actele oficiale.

Mai mult, primarul en titre, Liviu Spataru a cheltuit, acum trei ani, din bugetul instituţiei pe care o conduce aproape 9.000 de euro pentru o excursie de patru zile in China şi Anglia. Asta, in timp ce procurorii DNA Timişoara il căutau să-l audieze, printre altele, de luare de mită şi abuz in serviciu contra intereselor publice in formă continuată, pentru că şi-ar fi forţat subordonaţii să incheie un contract de achiziţie de combustibil in urma căruia bugetul local a fost prejudiciat cu peste 130.000 de euro, beneficiind din partea căştigătorului contractului de o vacanţă in Muntenegru.

Oraşul parcurilor a fost betonat, dar drumurile-s pline de gropi Până în urmă cu aproximativ patru ani, Reşiţa avea foarte multe parcuri. După ce Liviu Spătaru a devenit primar, situaţia s-a schimbat. Reşiţa s-a transformat dintr-un oraş cu multe spaţii verzi, uneori cam neîngrijite, într-un oraş „bine administrat” şi cu o mare problemă: parcurile lipsă. De exemplu: Parcul Victoria a fost transformat în Parcul Tricolorului, a fost înălţat un monument al drapelului naţional şi, pe lângă acesta, o catedrală şi un supermarket. în compensaţie, pe spaţiul verde de lângă Liceul de Artă s-a ridicat o biserică romano-catolică. Micii întreprinzători au savurat momentul şi, văzând că e posibilă ciuntirea frumuseţilor naturale, au cerut şi primit autorizaţii pentru buticuri şi magazine pe spaţiile verzi dintre blocuri. Oful cel mare al şoferilor reşiţeni este însă starea deplorabilă a asfaltului de pe toate arterele din oraş. Anul trecut, în oraşul de pe Bârzava nu s-a reparat nici măcar un kilometru de şosea, dar anumite gropi au fost acoperite, spre disperarea oamnilor, şi cu ordin de la primărie, cu pământ galben. CASETA Se aşteaptă candidatul surpriză

Pentru reşiţeni, surpriza ar putea veni din partea fostului primar Mircea Popa. Primar încă din vremea comuniştilor, Popa, fost inginer la UCM Reşiţa, a câştigat ca independent de trei ori funcţia de edil al municipiului, după Revoluţie. Comunist convins înainte de ‘89, Mircea Popa s-a dovedit a fi un foarte bun gospodar, apreciat de concetăţenii săi. TIBERIU PĂDUREAN Vârsta: 59 de ani Familie: căsătorit, doi fii Profesie şi studii: Inginer, Facultatea de Fizică - Secţia Electroradiofizică, Universitatea de Vest, Timişoara Apartenenţa politică: PCR (înainte de 1989), Partidul Republican (1995-1996), PD (din 2000) Carieră: director Centrul Teritorial de Calcul Electronic Reşiţa; administrator firmă; viceprimar Avere: 1,17 hectare teren agricol în municipiul Reşiţa şi un apartament modest (82 mp) cumpărat în 1990 Puncte tari: experienţă administrativă Puncte slabe: cercetat de Curtea de Conturi

Citiţi şi: „Baronul“ Frunzăverde, în topul preferinţelor