Lupta împotriva sărăciei în UE, împiedicată de o definiţie

Lupta împotriva sărăciei în UE, împiedicată de o definiţie

Prezent la reuniunea şefilor de state europene de la Bruxelles, Băsescu i-a îndemnat pe români să nu se mai lamenteze, că toată Europa e în criză, şi să pună mâna să muncească.

Preşedinţii europeni n-au reuşit să stabilească o cale pentru reducerea sărăciei, deoarece n-au căzut de acord dacă posesia unei locuinţe te face bogat sau nu.

Educaţia şi sărăcia au fost singurele chestiuni asupra cărora nu au căzut de acord şefii celor 27 de state membre UE, întruniţi la Bruxelles zilele acestea pentru reuniunea de primăvară a Consiliului Uniunii Europene. La întrunire, şefii de state europene au discutat cinci obiective de dezvoltare pentru următorii zece ani, urmând ca în iunie să le definitiveze şi să le trimită spre ratificare Parlamentului European şi parlamentelor naţionale. 

Preşedinţii au agreat trei din cele cinci puncte aflate în discuţie, respectiv: piaţa forţei de muncă, finanţarea cercetării şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a susţinut toate cele cinci obiective, chiar dacă unele dintre ele trebuie reanalizate.

Şeful statului a subliniat că deşi au fost adoptate nişte cifre, acestea nu sunt bătute în cuie pentru toate naţiunile, până în luna iunie fiecare ţară va trebui să vadă care este nivelul pe care şi-l poate asuma. 

“Am agreat că alocarea a 3% din PIB pentru cercetare este un obiectiv bun, dar trebuie să atragem în această activitate şi societăţile comerciale şi marile companii. Optim ar fi ca participarea statului să fie de 1% din PIB, iar restul de 2 % să vină de la marile companii”, a explicat Băsescu la conferinţa de presă de la finalul summit-ului. Muncă până la 64 de ani, şi femei şi bărbaţi În privinţa pieţei forţei de muncă, obiectivul UE ar fi ca până în 2020, 75% din cetăţenii cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani să aibă o slujbă, dacă se poate femei şi bărbaţi în mod egal. Băsescu a comentat că va fi dificil de implementat acest obiectiv dat fiind că în anumite ţări nu se poate atinge egalitatea între sexe din motive culturale.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30%, faţă de 20% cât fusese stabilit la Copenhaga, este de asemenea un obiectiv ce va trebui analizat până în iunie. Preşedintele român a declarat că ţinta este una ambiţioasă, dar ar fi o greşeală tactică dacă nu ar fi negociată şi cu SUA, China, Brazilia, India sau ţările africane, astfel încât să nu se mai repete “eşecul Copenhaga”, cum l-a numit Băsescu. Şi şcolile europene produc şomeri Punctele rămase în suspensie, educaţia şi sărăcia, au căzut la vot din cauza unor greutăţi de …definire a termenilor. În privinţa educaţiei, ţinta UE ar trebui să fie reducerea sub 10% a abandonului şcolar, iar 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani să aibă studii superioare. Procentele nu au fost adoptate din cauza Germaniei, ţară în care sistemul educativ e descentralizat, iar cancelarul german va trebui să se consulte cu responsabilii din landuri înainte.

Dincolo de acest aspect birocratic, însă, Băsescu spune că toate ţările, nu numai România, au probleme în domeniul educaţiei. “E vorba despre legătura sistemului şcolar cu economia. 40% dintre absolvenţi nu-şi găsesc un loc de muncă. Degeaba sunt foarte bine pregătiţi dacă economia nu are nevoie de specialitatea în care s-au pregătit. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a amânat o decizie aici”, a explicat Basescu.

Ne puteți urmări și pe Google News