Lupta cu dependenta de jocuri pe calculator

La baza placerii copilului de a se juca poate fi nevoia de a fi apreciat si de a se simti puternic.

Counter Strike, Sims, Need for Speed, 18 Weels of Steel, World of Warcraft, Medal of Honor, Age of Empires si FIFA sunt doar cateva dintre jocurile pentru care milioane de copii si adolescenti petrec ore intregi zilnic la calculator. Si cum aceste ore trebuie scazute din timpul alocat in mod normal activitatilor obligatorii sau recreative, este absolut normal sa apara probleme la scoala sau de socializare.

Atractia lumii virtuale

„Imi place sa ma joc Counter Strike mai mult decat orice. Daca nu am chef de ore, ma duc la un net-cafe, iar cand ajung acasa e clar ca stau numai la calculator. Si asta fac de vreo cinci ani. A incercat tata sa ma mai scoata de la calculator, dar pana la urma a renuntat. Daca nu ma lasa sa joc acasa, plecam la prieteni sau la net-cafe”, povesteste Mihai S., de 17 ani. El spune ca a auzit despre dependenta de jocuri pe calculator si ca exista chiar anumiti producatori care includ in jocurile lor elemente care o determina.

„Imi place pentru ca este o alta realitate virtuala si pot intra intr-o comunitate care are aceleasi pasiuni. Parintii nostri se jucau ore in sir cu soldatei si noi ne jucam cu tancuri realist desenate pe terenuri de lupta imense”, explica Mihai.

Baiatul se refera la jocurile multiplayer on-line cu multi utilizatori (massively multiplayer on-line game, MMOG sau MMO), care permite la sute de jucatori sa interactioneze simultan intr-o lume creata de joc, la care au acces prin internet. Prieteniile legate in MMO sunt uneori la fel de adevarate ca acelea din lumea reala si genereaza un volum mare de „capital social” on-line. In prezent, cel mai popular joc pare a fi Second Life, o lume virtuala in care s-au „integrat” peste 2.300.000 de jucatori.

Ce este de facut

„La baza dependentei de jocuri pe calculator a unui copil poate fi nevoia de a fi apreciat in familie, la scoala sau in cercul de prieteni. Isi creeaza o alta identitate virtuala si astfel se simte puternic si capabil sa castige”, afirma psihoterapeutul Cristiana Levitchi. „La inceput, parintii ar trebui sa incerce sa-i distraga atenta copilului doar de la joc, nu si de la calculator. O solutie ar fi sa se uite impreuna la filme, pentru ca important este timpul petrecut impreuna. Ulterior, cand copilul se simte mai confortabil, ar fi bine sa-l intrebe de ce ii place sa se joace. Astfel poate sa-i suplineasca nevoia de apreciere, sa-i dea incredere in el si sa-l implice in activitati atractive de familie, precum  excursiile”, recomanda Levitchi.  

Studiu

Senzatia competentei

O echipa de psihologi ai Universitatii din Rochester au chestionat 1.000 de fani ai jocurilor cu privire la motivatia pe care o au pentru a se juca. Subiectii au spus ca se simt bine atunci cand jocul produce experiente pozitive si provocari. Cheia atractivitatii jocurilor sta in capacitatea acestora de a oferi senzatia autonomiei, a competentei.