Coproducţia româno-americană "Transylmania" încearcă să fie şi comedie, şi "de groază", şi sexy, şi road movie, numai pentru a eşua în grotesc, derizoriu şi penibil.
Marijuana apare chiar în secvenţele de dinaintea genericului în lungmetrajul "Transylmania" (premiera pe 1 iulie) şi urmează droguri mai tari, de pildă ecstasy.
De altminteri, e nevoie de prezenţa unui cocktail halucinogen elaborat pentru a-ţi explica regia acestui film, pentru care sunt responsabili fraţii David şi Scott Hillenbrand.
Distribuţia e la fel de coerentă – actriţa Jennifer Lyons, în vârstă de 34 de ani, are de interpretat o studentă din anul întâi.
Vampiriţe topless
"În filmul «Transylmania» este vorba de un grup de studenţi neorganizat, care porneşte în cea mai sălbatică, intrigantă şi periculoasă călătorie în străinătate, la Universitatea Răzvan. Situată în inima Transilvaniei, «pământ blestemat», Răzvan nu e tocmai o instituţie obişnuită şi foarte elevată – profesorii ei îmbrăcaţi în piele neagră, decanul pitic, vampiriţele umblând topless prin cele mai întunecate colţuri ale castelului sunt doar începutul aventurii", promit distribuitorii.
"Rusty (Oren Skoog) se pregăteşte săşi întâlnească partenera româncă, descoperită pe internet – o fată sexy, pe nume Drăguţa (fotomodelul de origine română Irena A. Hoffman). Peter (Patrick Cavanaugh) şi Wang (Paul H. Kim) evită orice fel de stres şi caută o aventură de pomină alături de colega lor, Danni (Nicole Garza). Newmar (Tony Denman) şi Lynne (Jennifer Lyons) îşi condimentează viaţa amoroasă, iar Cliff (James DeBello) îşi descoperă o nouă vocaţie, de ucigaş de vampiri – asta dacă nu se omoară, mai întâi, pe el însuşi", se arată în sinopsisul oficial.
Abuz corporal
Lungmetrajul este lipsit de orice fel de logică – de pildă, faptul că Rusty şi vampirul Radu sunt identici nu este explicat în niciun fel; singura diferenţă dintre ei este aceea că personajul supranatural are vocea groasă. Protagoniştii nu au nimic distinctiv, fiind interşanjabili pe toată linia; scenariştii nu şi-au bătut capul cu construcţia personajelor, ceea ce ar fi cât de cât justificat într-un horror – ce background să aibă dacă tot mor repede? Ei, vestea proastă este că în "Transylmania" nici n-au background şi nici nu mor – o decizie destul de neinspirată având în vedere genul în care filmul aspiră să se încadreze.
Unii actori vin cu pedigree, unul care indică din ce anume film ar vrea regizorii să împrumute fără a reuşi: Denman a jucat în "Fargo" şi în "Go", James DeBello în "American Pie", iar Musetta Vander, în "Underworld".
Actorii români sunt pur şi simplu inexistenţi în lungmetraj. Iar România iese extrem de bine, filmul arătând că n-avem maşini, doar căruţe, că aici oamenii se distrează vânând alţi oameni (americani, de preferinţă), că orgiile sunt la ordinea zilei şi că femeile – naturale şi supranaturale - au o preferinţă accentuată pentru formatul topless.
În rest, filmul este compus din gag-uri cu organe genitale, cai flatulenţi, găleţi de sânge – dintr-un personaj iese o coloană de sânge la un moment dat - şi un cadavru descompus, apoi cusut, apoi iar descompus. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/eCDI8aT5m84" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>