Luna în orașul blestemat - un thriller-avertisment, care descrie o Românie fără identitate

Luna în orașul blestemat - un thriller-avertisment, care descrie o Românie fără identitate

Mâine, 26 ianuarie, de la ora 16.00, în cadrul evenimentului #frontuldecarte, va avea loc prezentarea romanului Luna în orașul blestemat, de Dănuț Ungureanu

Evenimentul este găzduit de spațiul Piața Spaniei Gallery din București, strada Alecu Russo, nr. 13-19, etaj 7, sector 2. Între participanți, se vor afla personalități ale vieții cultural-literare românești și ale mass-media.

 

Romanul, publicat de editura Tritonic, este un thriller-avertisment, care descrie o Românie fără identitate, pierdută în compromisuri, violență și corupție. Pornind de la peisajul dramatic al societății românești contemporane, Luna în orașul blestemat schițează un posibil viitor al României, un viitor apropiat, survenind în absența Uniunii Europene, pe fondul unui abandon al valorilor democrației și drepturilor omului...

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„De ce se mai zbat unii să păstreze ordinea, legea, orice ar mai însemna vorbele astea? Pentru ca lumea să nu se facă bucăți tot mai mici. Ca să mai primim ajutoarele alea. Sau din credința că încă nu e totul pierdut, câtă vreme cineva mai face ceva, cât de puțin. Totul se duce la vale când nimeni nu mai face nimic, în resemnarea generală...

...Iar viața și moartea sunt doar o chestiune de preț, de tocmeală. Și n-avem ce să le punem împotrivă decât ură. Căci altfel, oamenii nu se mai trezesc noaptea de grija altora. Nația asta e în catalepsie dinainte de-a se-nchide uniunea. Molima lui „fiecare-pentru-el” s-a sfârșit din lipsă de bolnavi noi. N-a supraviețuit nimeni...”

(din romanul „Luna în orașul blestemat”)

 

O altă carte a lui Dănuț Ungureanu, Noaptea în oraș fără părinți, a fost desemnată cel mai bun roman science-fiction al anului 2017. Cele nu mai puțin de patru premii acordate volumului anul trecut, de către juriile unor prestigioase manifestări naționale, îl plasează pe primul loc într-un clasament al fantasticii românești contemporane.

 

„Scrisul autorului a crescut constant în complexitate, ca și în abilitatea de a-și explora ideile până la nivelul lor profund. Rezolvările sale sunt mereu altele, mereu mai complicate, ca într-un joc unde forța se amestecă în variate formule compoziționale cu inteligența, tinzând încetul cu încetul spre un echilibru perfect.” (Mircea Opriță)

 

„Identitatea lui Dănuț Ungureanu e dată de încorporarea conceptului de univers SF într-o stilistică în același timp densă și elastică, eterogenă și personală. Insolitul nu este cultivat ca insolit, ci luat ca punct de referință pentru un realism reflexiv al nefamiliarului.” (Mihai Iovănel)

 

„Numesc maniera proprie lui Dănuţ Ungureanu de a înţelege realitatea şi de a o reda artistic: «capilaritatea fantasticului». În întreaga sa operă, simte, descoperă şi poate verbaliza orice curgere de la real la fantastic şi înapoi, într-un fel el este autorul care practică fantasticul NU ca pe o ruptură în real, ci ca pe o contiguitate.” (Cătălin Badea Gheracostea)

 

„Se poate spune că textele lui Dănuţ Ungureanu se re-configurează într-o reţea pulsatilă de relaţii, generând un fel de manual de accesare/înţelegere a lumii româneşti, într-o viziune deliberat satirică, vitriolantă, chiar exagerată uneori...” (Constantin Dram)

Dănuț Ungureanu - scriitor, jurnalist, scenarist, dramaturg, trainer de creative writing. A publicat romane sociale, science-fiction, thriller, umor. Are cincisprezece volume personale, zeci de povestiri în reviste și almanahuri, e prezent în paisprezece antologii.

Dănuț Ungureanu e membru al Uniunii Scriitorilor din România. Deține patru premii ale Convenției Naționale de Science-Fiction (Romcon) și un premiu al European Science Fiction Society.