Un grup de cercetători de la NASA au ajuns la concluzia că Luna are activitate seismică. Oamenii de ştiinţă au demonstrat acest lucru după ce au fost analizate în timp datele provenite de la seismografele amplasate pe suprafaţa Lunii în timpul misiunilor Apollo 11, 12, 13, 14, 15 şi 16.
Potrivit cercetătorilor, au fost înregistrate 28 de cutremure cu magnitudine care a ajuns până la 5 grade pe scara Richter, potrivit descopera.ro
Potrivit NASA, Luna îşi pierde din volum, acest lucru fiind vizibil în zonele în care scoarţa se încreţeşte. Aceste fenomene se datorează micşorării subtile a volumului satelitului, corelat cu răcirea miezului fierbinte.
„Asta înseamnă că Luna a reuşit să rămână activă din punct de vedere tectonic chiar şi după 4,5 miliarde de ani”, explică Thomas Watters, autorul studiului şi specialist în ştiinţe planetare al Institutului Smithsonian din SUA.
„Este foarte interesant deoarece până în acest moment nu era clar dacă Luna a trecut deja prin acest proces în urmă cu milioane de ani şi a rămas inertă tectonic sau dacă este activă şi în prezent”, explică Nicholas Schmerr, geolog şi co-autor al studiului.
Fenomenul micşorării Lunii a nu este singular în sistemul nostru solar. Chiar şi planeta Mercur trece printr-un astfel de fenomen.