În ciuda insistenţelor producătorilor, Guvernul nu va diminua taxa pe valoarea adăugată (TVA) la carne şi produsele din carne mai devreme de luna iulie a acestui an.
Până atunci, se vor aduna datele necesare pentru a se evalua impactul pe care l-a avut asupra economiei şi bugetului reducerea la 9% a TVA pe întreg lanţul de producţie a pâinii, în septembrie 2013. În funcţie de rezultate, se va decide extinderea măsurii. "Cifrele arată foarte bine, dar trebuie să facem o evaluare detaliată. În iulie vom face analiza şi apoi vom stabili, la nivelul Guvernului, dacă se va reduce TVA la carne", a declarat pentru EVZ ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Practic, trebuie văzut ce impact a avut scăderea TVA la pâine asupra bugetului şi producătorilor. Pentru a fi aplicată, măsura trebuie avizată şi de FMI. Producătorii spun că diminuarea TVA la carne va contribui la scăderea semnificativă a preţurilor la raft şi a evaziunii, iar încasările la bugetul de stat vor creşte.