Localnicii din satul constănțean Luminița se chinuie să convingă autoritățile ca în loc de apă sărată la robiner să primească apă potabilă. Sătenii nu-și pot adăpa nici măcar animalele din orgadă, atât de sărată este apa. Reprezentanții primăriei Corbu, de care aparține Luminița, nu au găsit nicio soluție pentru alimentarea așezării cu apă potabilă. Iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța a descoperit abia acum că, de patru ani, în sat există rețea de alimentare cu apă, neautorizată.
Toate curțile din satul Luminița sunt dotate cu robineți din care curge apă sărată. Situația durează de mai bine de patru ani iar cele peste 100 de suflete din sat beau și se spală cu apă plată cumpărată de la magazin. Când ajungi în sat, ești înconjurat de oamenii locului. Se opresc de la treburile din gospodărie și povestesc ce îi doare pe ei mai mult. Apa sărată de care nu pot scăpa. “Grădina o udăm cu apa asta, dar se usucă tot. Animalele beau aceeași apă.. O folosim la spălat rufe dar se îngălbenesc. Piesele de la mașina de spălat, nu mai zic, apa sărată sparge robineții. Nu știm de ce e sărată, poate știu specialiștii. Am intrebat, dar nimeni nu știe nimic de la ce și cum”, explică Florentina Voicu.
Abonații din Luminița taxați cu 2,50 lei pentru apa sărată de la robinet
Oamenii au pus niște filtre pe conducte în speranța că apa se va îndulci. Degeaba. Rețeaua de apă din sat ar fi fost construită prin colaborarea unei fabrici de ciment din zonă și a primăriei comunei Corbu. Proiectul ar fi costat peste un milioan de lei. “A fost o perioadă, la început, când ne luau 2,50 lei pe mc de apă sarată. Apoi, au renunțat să ne mai ia banii, și-au dat seama că aia nu e apă potabilă. Nici de pus varză nu e bună”, spune, indignată, o bătrână. Iar Aurica Chirichescu se plânge și ea. “Două mașini de spălat am stricat, apă nu pot să dau la păsări, mă duc să iau tocmai din vale apă, să omor păsările? Și la porci la fel, cum să le dau apă sărată?
Rețeaua de apă fără avize sanitare
Domnul Vasile Poteleanu este consilier local al comunei Corbu. Locuiește chiar în sat. Demonstrativ, bea apa sărată și o scuipă imediat. “Este foarte sărată, e improprie consumului uman. Dacă speli un copil, i se usucă pielea, se exfoliază. Avem probleme când udăm și grădinile, pământul rămâne albit din cauza sărăturii. La păsări, la animale, să le dai, cu timpul încep să aibă afecțiuni, să se îmbolnăvească din cauza conținutului foarte mare de sare”, își dă consilierul cu părerea. Vasile Poteleanu face de mult demersuri la primăria Corbu pentru oamenii din Luminița. “Cred că atunci când rețeaua a fost dată în folosință ar fi trebuit să existe niște buletine ale apei, niște avize sanitare ca să poată fi dat drumul către populație. Tot am făcut reclamații, am sesizat primăria. Așa a rămas”, spune, necăjit, de față cu consătenii, politicianul local.
“Momentan, nu avem nicio soluție”
Mergem la primăria Corbu, de unde ar trebui să vină vestea minune pentru locuitorii din Luminița. Primarul nu-i, iar viceprimarul, Cornel Marin, are răspunsul pregătit. Puțurile săpate la diverse adâncimi ar fi scos la iveală doar apă sărată, deși comuna este așezată între două lacuri cu apă dulce. Spune sec: “Momentan, nu avem nicio soluție. Consiliul Local a decis, pentru toți copiii între 1 an și 3 ani am cumpărat apă plată la 2 litri și le dăm pentru pentru a nu se îmbolnăvi. Iar ceilalți adulți, trebuie să se descurce”. Cu o mostră de apă sărată de la robinet am ajuns la Direcția de Sănătate Publică din Constanța, rugând specialiștii să efectueze determinările chimice și, eventual, bacteriologice. Răspunsul îl vom primi în câteva zile însă cu această ocazie reprezentanții instituției au aflat, în premieră, despre rețeaua de apă din satul Lumina. Specialiștii au promis că vor face verificări la fața locului.