Lumina la opaiţ "bate" becul

Guvernanţii nu reuşesc să rezolve problema locuinţelor care nu au acces la reţeaua de electricitate.

Situaţia localităţilor care nu au nici acum acces la reţeaua de electricitate nu este prioritatea nimănui. Deşi premierul Emil Boc dădea 2012 ca termen pentru finalizarea electrificării la nivel naţional, nici în cinci ani acest lucru nu s-ar putea realiza, arată datele Electrica furnizate EVZ.

Aşa se face că circa 100.000 de gospodării stau zi de zi pe întuneric. Problema cea mai mare rămâne alimentarea celor 97 de cătune total neelectrificate, unde şi soluţiile ar fi scumpe şi nerentabile.

După ce programul naţional "Electrificarea 2007-2009" a fost un mare eşec, guvernul a desemnat, anul trecut, Ministerul Economiei, prin compania din subordine Electrica, să rezolve problema racordării la reţea. Cu toate astea, societatea nu îşi asumă această responsabilitate, invocând legea, costurile ridicate, dar şi o situaţie certă: mai mult de jumătate din judeţele ţării sunt deservite de operatori de distribuţie privaţi.

Case construite pe terenuri departe de utilităţi

În zonele deservite de filialele de distribuţie ale Electrica, se regăsesc 61.263 de gospodării neelectrificate, amplasate în 1.167 de localităţi, potrivit Ministerului Economiei. Investiţia totală necesară pentru acestea ar fi de 777 de milioane de lei (180 de milioane de euro).

Astfel, 1.529 de gospodării sunt amplasate în 58 de localităţi total neelectrificate, 30.694 de gospodării sunt în 1.013 localităţi rurale parţial electrificate, iar 29.040 de gospodării în 96 de localităţi urbane care necesită extinderi. De altfel, reprezentanţii Electrica precizează că multe locuinţe noi s-au realizat pe amplasamente aflate în afara localităţilor, fără autorizaţie sau în zone în care nu există utilităţi publice. "Aceste abateri de la respectarea planurilor de urbanism au avut consecinţe negative în ceea ce priveşte costurile reţelelor de alimentare cu electricitate", conform sursei citate.

Racordări din considerente "strict umanitare"

Compania precizează că a racordat la reţea, din fonduri proprii, "mii de gospodării din considerente strict umanitare, aceste investiţii având durata de amortizare foarte mare (sute de ani)", lucrări sociale pe care nu şi le mai poate permite.

În plus, potrivit legii energiei, electrificarea localităţilor se realizează cu fonduri din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite. În aceste condiţii, Electrica precizează că nu are alocate în programul de investiţii pe 2011 fonduri pentru electrificări.