Premieră în lumea justiției. Deținutul cu urechea tăiată și-a riscat viața ca să prindă un hoț

Premieră în lumea justiției. Deținutul cu urechea tăiată și-a riscat viața ca să prindă un hoț

Are 28 de ani și a intrat în istoria recentă a României ca fi ind primul deținut care prinde un hoț. Constantin Strugaru, aflat în permisie de 24 de ore, de la Penitenciarul Rahova, a stopat un furt și s-a ales cu urechea tăiată de lama unui „șuț” care tocmai înhăța un telefon mobil, în tramvaiul liniei 32, din Capitală.

A furat 24 de periuțe de dinți dintr-un supermarket, din Arad, și a ajuns după gratii, a doua oară. Constantin Strugaru a ispășit, din anul 2012 încoace, aproape șapte ani de închisoare, dar a ajuns erou după ce a stopat un furt și s-a ales cu urechea tăiată, chiar în ziua în care primise o permisie să își vadă familia.

 

Condamnat pentru furt, a stopat un furt

Ne puteți urmări și pe Google News

La capătul multor solicitări adresate Judecătoriei Sectorului 5, ultima din 25 ianuarie 2019, în care cerea eliberarea condiționată, Constantin Strugaru a renunțat la demersurile sale, dar a beneficiat de o recompensă din partea conducerii Penitenciarului Rahova. Astfel, el a primit permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o perioadă de 24 de ore, de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 10.00, ca să meargă acasă, la adresa declarată, din București. La puțin timp după ce a respirat aerul libertății, în tramvaiul liniei 32, care face legătura dintre Cartierul Rahova cu Piața Unirii, el a văzut un hoț de buzunare care încerca să fure un telefon mobil din geanta unei femei. Instinctual, a reacționat și i-a atras atenția femeii, dar și „șuțului” să o lase în pace. Prins asupra faptului, hoțul „l-a tăiat” peste față cu „arma din dotare”, un cuțit de mici dimensiuni. În încercarea de a-l imobiliza, Constantin Strugaru a expus partea stângă, iar lama i-a provocat o rană la cap și i-a tăiat urechea. Mobilizați de curajul pe care l-a arătat Strugaru, ceilalți călători au intervenit și l-au imobilizat pe hoț. În urma unui apel la 112, acesta a ajuns pe mâna polițiștilor de la Secția 18, însă joi procurorul a dispus cercetarea lui, sub control judiciar.

 

Închis pentru 24 de periuțe de dinți

Constantin Strugar a ajuns în Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat de Judecătoria Arad, pe 20 septembrie 2017, la un an de închisoare, pentru furt banal, în dauna unui supermarket. Deși paguba a fost mică, 24 de periuțe de dinți, iar procurorul de caz a cerut instanței retragerea acuzațiilor, judecătorul din Arad a decis să îl trimită după gratii deoarece tânărul fusese eliberat condiționat. Mai exact, Constantin Strugar a fost eliberat, condiționat, în 2017, după o condamnare de opt ani de închisoare, decisă de Judecătoria Alba Iulia, pe 15 septembrie 2012. Întrucât mai avea un rest neexecutat de 867 de zile de închisoare, judecătorul din Arad a decis să le adauge la sentința inițială. Sentința a rămas definitivă la Curtea de Apel Timișoara, iar în noiembrie 2017 bucureșteanul a ajuns, din nou, în închisoare. În ciuda numeroaselor solicitări adresate Judecătoriei Arad și Judecătoriei Sectorului 5, pentru contopirea pedepselor și pentru eliberare condiționată, Constantin Strugar va fi nevoit să mai stea după gratii încă circa 10 luni de zile.

 

 

Oficiali ANP: „Este ceva ieșit din comun”

După incident, Constantin Strugaru a ajuns la spital, acolo unde a fost preluat de escorta Penitenciarului Rahova. După acordarea de îngrijiri medicale, el a fost condus la Institul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, pentru eliberarea unui certificate medico-legal. Apoi, a ajuns, din nou, la Penitenciarul Rahova. Chestionați de reporterul EVZ, reprezentanții penitenciarului și ai ANP nu au știut să răspundă dacă tânărul va beneficia, din nou, de permisia acordată, în condițiile în care nu a mai apucat să ajungă acasă. „Nu este un caz obișnuit. E ceva ieșit din comun cu care nu ne-am mai întâlnit. Conducerea penitenciarului urmează să decidă”, au precizat surse din ANP. Într-un comunicat, oficialii penitenciarelor au transmis: „Mulțumim public persoanei în cauză care, prin conduita sa, a manifestat simț civic, responsabilitate și o atitudine activă împotriva unor acțiuni antisociale”.