Situația Transnistriei este extrem de discutată la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, asta după ce Vladimir Putin a declarat că este teritoriu rusesc. Alexander Lukașenko, președintele belarus, a vorbit despre acest subiect și susține că nu exclude o unire a Republicii Moldova cu România.
Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a vorbit despre cel mai discutat subiect la împlinirea unui an de război în Ucraina. Îngrijorările din jurul Transnistriei îi dau de gândit liderului de la Minsk, care mărturisește că nu exclude o unire a Republicii Moldova cu România. El consideră că Occidentul vrea să facă din Chișinău o forță europeană.
„Occidentul ar vrea să rezolve problema cu Rusia cu o singură lovitură și în Transnistria să închidă această 'gaură cenușie', cum se spune, și să unească Moldova, să o bage în România sau să o facă pro-occidentală. Acesta este scopul lor”, a afirmat Lukașenko, relatează agenția de presă de stat din Belarus Belta.
Unica soluție a Republicii Moldova este unirea cu România
Oficialii moldoveni iau în calcul serios unirea cu România, iar fostul ministrul Apărării din Republica Moldova susține că aceasta ar fi singura lor soluție pentru a nu fi victimele rușilor. Anatol Şalaru susține că, în urmă cu câțiva ani, doar 4% din moldoveni erau de acord cu unirea, însă acum procentul a crescut la peste 40%.
„Unica soluţie pe care noi o avem astăzi şi cred că şi Europa e timpul să înţeleagă că teritoriul românesc de peste Prut trebuie să se unească cu România, fiindcă altă soluţie nu există. Ori, peste 10 sau 15 ani Republica Moldova trebuie dusă la azilul de batrâni, fiindcă nu va mai avea cine să lucreze să plătească impozite. Tineretul pleacă, eu cunosc situaţia dintr-un partid politic pe care l-am condus, la Organizaţia de Tineret veneau la şedinţe 300 sau 400 de tineri. Acum, 90% din ei au plecat din ţară”, a spus Şalaru, citat de news.ro.
Fostul ministru susține că România este principala țară care a oferit ajutor Republicii Moldova, susținând că și rușii consideră unirea unica soluție.
„Cetăţenii de acolo ştiu acest lucru, ştiu, procentul unioniştilor a crescut în proporţie geometrică, cu câţiva ani în urmă era 4% sau 5% pentru unire, acum minimum 40% sunt pentru unire cu România. Oamenii, inclusiv şi ruşii văd unica soluţie prin unirea cu România”, a spus Anatol Şalaru.