Ludovic Orban nu e de acord cu românii care boicotează Austria. Explicațiile fostului premier

Sursa: EVZ

Ludovic Orban a comentat votul Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen. Liderul partidului Forța Dreptei a spus cum ar trebui să se comporte românii din acest moment.

Ludovic Orban a explicat că românii nu trebuie să confunde Austria cu cancelarul Karl Nehammer. Fostul prim-ministru a spus că austriacul este doar preşedintele unui singur partid din acest stat, Partidul Popular, și nu a întregii țări. Totuși, președintele Forța Dreptei a zis că nu poate să decidă el în locul românilor care au hotărât să se rupă de afacerile austriece. Orban a continuat prin a spune că orice cetățean este liber să aleagă orice bancă își dorește sau benzinărie.

Politicianul a subliniat că orice investitor care vine în țara noastră vrea ca România să facă parte din Spațiul Schengen pentru ca în acest fel să poată circula liber produsele, serviciile și angajații lor. Fostul șef al Guvernului a mai declarat că el respectă libertatea fiecărui cetățean de a alege anumite produse și de a reacționa într-un anumit fel, dar nu crede că boicotul este o soluție eficientă.

România are nevoie de votul Olandei și Austriei

Orban a punctat că românii nu trebuie să uite că țara noastră are nevoie de votul pozitiv al Olandei și al Austriei. „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”. În plus, politicianul a creat și o situție ipotetică în care România ar fi pusă să voteze să numească țara care se va afla la conducerea Comisiei Europene, iar Guvernul de la București ar vota împotriva unui candidat francez sau german. Orban a spus că lui nu i-ar conveni ca cetăţenii români şi firmele româneşti din Franţa sau din Germania să sufere repercursiunile din cauza unui vot al Executivului român.

„Una este Austria şi poporul austriac şi alta este un partid politic şi un cancelar vremelnic care, într-adevăr, şi-a bătut joc de români, care dintr-un interes egoist, electoralist a afectat nu doar drepturile cetăţenilor români, ci a afectat inclusiv unitatea europeană şi pentru aceasta trebuie criticat şi trebuie să răspundem cel puţin la nivel politic cu aceleaşi măsuri. Pe de altă parte, cred că trebuie să facem această diferenţă”.

România trebuie să aibă o tactică pentru a-și atinge obiectivul

Fostul premier a subliniat că guvernanții trebuie să pună la punct un plan pentru ca România să își atingă obiectivele. În plus, Orban consideră că vinovații pentru eșecul aderării la spațiul de liberă circulație nu trebuie căutați în afara țării. În ceea ce privește votul Austriai și al Olandei, președintele Forța Dreptei susține că nu respectă tratatele Uniunii Europene.

Orban a susținut că aderarea la Schengen nu este un „cadou” făcut politicienilor aflați la conducere, ci un drept al cetăţenilor români. Politicianul a subliniat că tratele arată că toate țările care aderă la Uniunea Europeană trebuie să fie parte și din Schengen. „Practic, Austria şi Olanda au împiedicat îndeplinirea unei obligaţii, conform tratatelor, pe care România o avea, aceea de a adera la spaţiul Schengen. Ratarea acestei aderări este vinovăţia aproape exclusivă a preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului, care au făcut greşeli grave, care nu se fac în politica externă şi mai ales în afacerile europene”, a concluzionat Ludovic Orban potrivit G4Media.