Copiii preferă să mânânce aceleaşi alimente pe care le consumau mamele când erau însărcinate, mirosul este mai puternic decât gustul, iar oamenii sunt "setaţi" genetic să mănânce nesănătos, sărat şi gras, acestea sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii de la Monell Chemical Senses Center, potrivit cnn.com.
1. Preferinţele culinare ale copilului se formează din uter Gravidele "transferă" propriile preferinţe culinare copiilor. Alimentele pe care le consumă în timpul sarcinii pătrund în lichidul amniotic, iar copiii ajung să memoreze "aromele" şi să manifeste o preferinţă expresă pentru acele alimente de-a lungul vieţii. "Astfel, mamele pot educa gustul copiilor pentru alimente sănătoase precum legumele şi fructele, chiar din timpul sarcinii", subliniază autorii studiului. 2. "Harta limbii" nu este întocmai corectă Gustul dulce nu se simte cel mai bine în vârful limbii, gustul sărat nu este perceput cel mai bine în părţile laterale, iar gustul amar nu este simţit cel mai bine în partea din spate a limbii. Este adevărat că în aceste zone gusturile au o intensitate mai mare, dar, în realitate, gusturile pot fi detectate oriunde există papile gustative. Studiile au arătat că există receptori chiar şi în gât. "Acesta a fost şi cazul unei paciente care nu şi-a pierdut "gustul" după ce medicii au fost nevoiţi să-i amputeze limba", mai explică cercetătorii. 3. Nasul "percepe"gustul La finalul unui experiment în care voluntarii nu au respirat pe nas în timp ce mâncau plăcintă cu dovleac, cercetătorii au constatat că, de fapt, mâncarea a fost aproape lipsită de gust. "Astfel se explică gustul insipid al alimentelor în timp ce suntem răciţi sau avem alte probleme respiratorii", explică cercetătorii. 4. Nostalgia trecutului este rememorată prin miros Aroma anumitor alimente aminteşte de instantaneu de anumite perioade ale vieţii. "Simţul olfactiv este unul foarte primitiv, iar legătura dintre miros şi emoţii este foarte puternică. Totuşi, nu se poate spune care este explicaţia concretă a acestui fenomen, pentru că fiecare persoane este unică", adaugă cercetătorii. 5. Oamenii sunt "setaţi" genetic să mănânce nesănătos Oamenii sunt setaţi genetic şi cultural să consume alimente sărate şi bogate în grăsimi. Oamenii au nevoie de grăsimi pentru a stoca energie, dar, în timp, excesul de grăsime lezează celulele şi scurtează viaţa. Medicii atrag atenţia că nu trebuie depăşită o linguriţă de sare pe zi.