Lucratorii la negru, tinta campaniei antiromani

Dupa scandalul izbucnit in Peninsula, exista deja conationali de ai nostri concediati de patroni, iar altii nu sunt priviti cu ochi buni de italieni.

Romanii care muncesc la Roma sau in jurul orasului fara contracte de munca au inceput sa simta efectele decretului de expulzare. Unii au fost trimisi pe drumuri de patronii care le promiteau acte in regula, iar altii au fost chestionati pe strada de carabinieri. „Au fost deja romani concediati de patroni dupa scandalul izbucnit, iar altii au inceput sa fie priviti altfel de colegii lor italieni”, spune Iulian Manta, resonsabilul pentru imigranti din cadrul confederatiei FENEAL-UIL.

Decretul ii nelinisteste si pe oamenii care lucreaza de multi ani in Italia, cu acte in regula. Pe acestia, situatia i-a determinat sa le fie putin frica, dar mai degraba rusine ca in pasapoartele lor scrie ca sunt cetateni romani.

Muncitorii buni, pastrati la lucru

Teodor Garbea are 39 de ani si lucreaza de cinci ani pe santierele din Roma. „Vom pleca din Italia cand se vor inchide santierele de aici”, spune barbatul, care nu a avut niciodata vreo problema cu italienii. Doar o strangere de inima acum, o rusine pe care o resimte de fiecare data cand aude la stiri cat de urat se vorbeste despre conationalii lui.

De cand a ajuns in Peninsula s-a angajat la un albanez, pentru care munceste si acum. Si-a adus sotia si baiatul la doar doua luni dupa ce si-a gasit de lucru. Acum nevasta lui lucreaza „lucruri domestice”, iar copilul este in clasa a IV-a si merge la o scoala italiana. „Asta e munca romanilor in Italia”, adauga barbatul din Neamt, care s-a decis sa paraseasca Romania dupa ce Combinatul chimic de la Savinesti, la care era angajat, s-a inchis. „Nivelul de trai din tara nu este la fel cu cel de aici”, completeaza Teodor, care si-a facut casa in Romania din banii „italieni” si traieste decent peste granite.

Are numerosi colegi imigranti albanezi, dar acestia nu s-au uitat niciodata urat la el pentru ca este roman, iar seful albanez nu i-a adresat cuvinte grele. Nici dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, dar nici atunci cand Romulus Mailat, romanul de etnie rroma, a ucis o italianca, provocand un scandal european. Seful de santier, albanezul Tabaku, spune ca doar cei care nu muncesc ar trebui trimisi acasa, atat romani, cat si de alte natii. Cu Teodor si Costin, un alt roman care lucreaza pe santier,  nu are nicio problema. Barbatii muncesc 8 ore zilnic si isi ia salariul lunar.

SOLICITARE

„Stranierii” asteapta ajutor concret de la Guvernul Romaniei Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a adus in Italia un numar din ce in ce mai mare de romani, dupa cum spune Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia. Si nu dintre cei mai buni.

Pe de alta parte, nici inainte de 1 ianuarie 2007, multi dintre muncitori nu aveau acte. „Doar 20% dintre romanii din Italia erau cu acte in regula.

Restul erau muncitori la negru”, spune Terteleac. El crede ca, din cauza decretului, va aparea o lupta intre prefecti in privinta numarului de expulzati.

De asemenea, presedintele Asociatiei Romanilor considera ca guvernul de la Bucuresti ar trebui sa ia masuri concrete pentru a-i ajuta pe „stranieri”. Numai de la inceputul anului, din datele asociatiei, 45 de romani au murit pe santierele italiene sau in conditii suspecte, fara sa existe o reactie oficiala asupra acestor situatii.

Cat priveste numarul celor care se afla in penitenciare, acestia sunt 220, arestati in Italia, dintre care 100 vor fi trimisi in tara, pana la finele anului, sa-si termine de ispasit pedepsele.

Restul de 100 vor fi expulzati, dupa 1 ianuarie, dupa cum spune Eugen Terteleac.