Se mai pregătește ceva în Sănătate. Șeful CNAS: "Statul va cumpăra direct medicamente ieftine"

Morfina se va găsi în continuare în ţară, la fel şi pastilele ieftine pentru cancer, care au dispărut de pe piață, pentru că nu aduc profit.

Departe de a urmări binele pacienţilor, scan­dalul morfinei a fost fabricat de producătorii de medicamente, refractari oricăror măsuri de control al consumului, crede Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Oficialul anunţă în exclusivitate într-un interviu acordat EVZ noi măsuri menite să prevină noi crize.

EVZ: Moderatorul emisiunii "Sinteza Zilei", Mihai Gâdea, v-a jignit în direct. Cum calificaţi atitudinea lui? Lucian Duţă: Dacă aşa consideră unii oameni că trebuie să-şi facă datoria, eu nu am nimic de comentat. Aştept să se pronunţe şi CNA-ul pe acest caz, după care îmi voi expune punctul de vedere. De ce aţi intervenit totuşi în emisiune? Pentru că tot ce se spunea era o minciună. Am intervenit în calitate de doctor, pentru că am avut un sentiment de compasiune faţă de aceşti bolnavi şi pentru o mai bună informare a lor.

"Vom suplimenta stocul de medicamente strategice"

Cum au stat, de fapt lucrurile în cazul Mundifarma? Cine se face vinovat de panica apărută? Nu s-a pus niciodată problema ca pacienţii să nu aibă morfină. Nu exista un anumit tip de morfină, însă exista în formă injectabilă. Dar subiectul nu este legat de bunăstarea pacienţilor. Am văzut că asociaţiile pa­cienţilor erau foarte vocale, însă ele apără interesele producătorilor, a căror principală problemă este taxa de clawback, pe care am instituit-o tocmai pentru a ajuta pacienţii, pentru a nu mai acumula datorii. Spuneaţi că firmele de medicamente şantajează statul. Însă companiile acestea nu pot fi sancţionate dacă nu respectă contractele? Orice firmă care pă­răseşte piaţa este obligată să asigure un timp aprovizonarea. Cei de la Mundifarma ne-au in­for­mat că vor continua să aducă în ţară medicamente, dar nu au făcut asta din cauza unor deficienţe la nivel de distribuţie. Din păcate, legislaţia europeană şi cea românească nu prevăd pedepse pentru aceste derapaje.

Pentru a evita repetarea acestei situaţii, experţii farma spuneau că Guvernul ar trebui să aibă o rezervă de medicamente de strictă necesitate. În acest moment, există medicamente în rezerva de stat. Există acolo şi morfină injectabilă, pe care nu a fost nevoie să o scoatem, pentru că se găseşte şi în spitale. În zilele următoare, urmează să adăugăm noi produse pe lista de medicamente strategice.   "Există morfină injectabilă în rezerva de stat. Panica a fost întreţinută de producătorii de medicamente." LUCIAN DUŢĂ, preşedintele CNAS PROMISIUNE

"Bolnavii să stea liniştiţi, avem bani"

Bolnavii de cancer se plâng nu doar de morfină, ci şi de faptul că medicamentele generice ieftine compensate nu sunt de găsit şi plătesc ei diferenţa peste preţul de decontare... Statul român va găsi o modalitate să importe în mod direct, nu prin companii, acele 8-12 medicamente ieftine care au dispărut de pe piaţă pentru că nu aduc profit.

Cât despre genericele în funcţie de care s-au stabilit preţurile de referinţă, avem şi noi semnale că unii producători le înregistrează în ţară, dar nu le şi aduc în farmacii. În acest moment, reactualizăm lista de medicamente compensate, iar, în două-trei săptămâni, vor fi excluse cele care nu se mai găsesc. Ce le transmiteţi pacienţilor cu cancer care sunt probabil panicaţi de ştiri? Să stea liniştiţi, pentru că avem bani pentru programele de oncologie. Schemele clasice de tratament sunt garantate şi gratuite pentru toţi, doar pentru moleculele noi sunt liste de aşteptare. 12 medicamente ieftine pentru cancer au dispărut în ultimii ani pentru că nu aduc profit. Acestea vor fi importate direct de stat LISTA PLÂNGERII

Ce lipsuri reclamă bolnavii de cancer Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) au reclamat în ultima perioadă mai multe deficienţe în funcţionarea programului naţional de oncologie (gestionat de Ministerul Sănătaţii), dar şi în aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.

"Retragerea principalului ofertant de morfină reprezintă doar partea vizibilă a icebergului de probleme cu care se confruntă oncologia", spune Cezar Irimia, preşedintele FABCR. El susţine că sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală au generat dispariţia de pe piaţă a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor care suferă de cancer.

"Interzicerea de către CNAS a eliberării din farmaciile cu circuit deschis a medicaţiei injectabile prescrise de medicii oncologi a condus la oprirea tratamentului foarte multor bolnavi din cauza bugetului insuficient alocat spitalelor", mai susţin reprezentanţii Federaţiei.

CV

LUCIAN DUŢĂ, Preşedintele CNAS

  • S-a născut pe 28.01.1970, în Mangalia;
  • A absolvit Facultatea de Medicină, Universitatea din Craiova;
  • A fost directorul general al Societăţii Naţionale a Sării;
  • În 2007, a fost managerul Spitalului Clinic CF2, Bucureşti.