Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut o serie de declarații după votul negativ primit de România la Consiliul JAI de joi, 8 decembrie. Ministrul dă vina pe Austria, în totalitate, și spune că o nouă candidatură ar putea fi pusă pe ordinea de zi a unui viitor Consiliu. Pe de altă parte, a refuzat să comenteze o eventuală cerere de demisie venită din partea PNL și, a declarat că nu se teme nici de moțiunea anunțată de Ludovic Orban.
Lucian Bode a calificat drept „injustă” decizia Austriei de a nu vota pentru aderarea României la spațiul Schengen, dar nu consideră că este responsabil pentru acest eșec. În opinia sa, Ministerul Afacerilor Interne și-a făcut datoria, iar faptul că România a fost la un pas de un vot pozitiv se datorează reprezentanților acestei instituții.
„Surprinderea noastră este cu atât mai mare cu cât veto vine din partea unei țări, Austria, care fără argumente a dat acest veto în condițiile în care pe data de 16 noiembrie, aici la București, valida printr-o declarație susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a spus Lucian Bode.
Potrivit spuselor sale, Austria a refuzat orice discuție și orice propunere venită din partea României sau a Comisiei Europene, menite să clarifice lucrurile.
„Vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți”, a explicat Lucian Bode, vorbind despre propunerile înaintate Austriei și refuzate.
România nu a cerut decuplarea de Bulgaria
Ministrul Lucian Bode a vorbit despre negocierile dinainte de vot, privind aderarea la spațiul Schengen, și a dezvăluit că nimeni nu a solicitat decuplarea României de Bulgaria. El a spus că s-a obținut susținerea tuturor reprezentanților statelor membre UE, participante la Consiliul JAI, cu excepția Austriei.
„Am încercat să negociem cu toată lumea... dovadă că ieri am primit susținerea a 26 de state membre, toți ne-au susținut, cu excepția Austriei”, a spus Lucian Bode
Ministrul Bode a spus că nu a solicitat decuplarea de Bulgaria, pentru a obține un vot favorabil, considerâd că ar fi un gest incorect față de vecinii de la sud de Dunăre.
„Nu s-a pus această problemă din două motive: este nevoie de unanimitate si noi am început evaluările cu Bulgaria, avem o relație foarte bună cu bulgarii”, a declara Bode.
Situația ar putea fi tranșată la un viitor Consiliu JAI
În acest context, pentru viitor, ministrul de interne a mai spus că lucrurile ar putea fi tranșate într-un viitor Consiliu JAI, dacă România va avea susținerea tuturor țărilor europene, inclusiv Austria.
„Regulile sunt foarte clare, o decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar de Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie. Dacă până atunci, va exista un Consiliu extraordinar, și președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea serviciliu juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedrurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate”, a adăugat Lucian Bode.
El a subliniat că acesta este scenariul pe care îl iau în considerare autoritățile române în acest moment.
„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a subliniat Lucian Bode.
Bode nu se vede responsabil pentru eșec
Întrebat dacă se simte responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în această campanie de aderare la Spațiul Schengen și ce părere are despre moțiunea pe care Opoziția intenționează să o depună împotriva sa, Lucian Bode s-a arătat optimist. El nu crede că o moțiune împotriva sa ar avea succes, dat fiind că PSD, PNL și UDMR controlează majoritatea parlamentară. Mai mult, în ciuda eșecului, nu consideră că ar fi responsabil și spune că ministerul său și-a făcut datoria.
„Nu ar fi prima moțiune! De-abia aștept, de-abia aștept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut Ministerul de Interne pentru ca această decizie să ajungă la vot, pe masa Consiliului JAI, unul votul este unul eminamente politic”, a spus Lucian Bode.
El a mai spus că toate evaluările au fost „impecabile” și că MAI și-a făcut datoria, iar acest lucru s-a văzut în faptul că România a fost în postura de a obține un vot favorabil. Pe care, însă, l-a ratat.
„Structurile MAI și-au făcut datoria și dacă am fost ieri în postura de a se lua o decizie favorabilă României a fost și datorită profesionalismului angajaților MAI”, adaugă Bode.
Parlamentarii din Forța Dreptei și USR au anunțat că vor depune o moțiune împotriva ministrului Lucian Bode, „pentru eșecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”.