Luce şi Loţi, stimaţi afară, ignoraţi în ţară

Luce şi Loţi, stimaţi afară, ignoraţi în ţară

Liga I la fotbal îi refuză, de mulţi ani, pe cei mai buni antrenori români ai momentului. Ei fac însă performanţă pentru străini.

Fotbalul românesc se zbate în amatorism şi mediocritate, dar cei care l-ar putea salva sunt ţinuţi departe de bolnav. Atmosfera infestată din Liga I nu-i atrage pe Mircea Lucescu şi pe Loţi Bölöni (pe lista tehnicienilor români performanţi în sezonul abia încheiat a intrat, recent, şi un necunoscut, Laszlo Csaba, de la Hearts, desemnat antrenorul anului în Scoţia). Toţi trei au făcut performanţe pentru formaţii din străinătate, deşi ar fi putut scrie istorie pentru echipe de club româneşti. În loc să-i atragă, sistemul nostru i-a respins.

De ce stau aceşti tehnicieni pricepuţi departe de Liga I? EVZ a încercat să găsească răspunsul acestui aparent paradox. Scandalurile întreţinute de conducători („aşa fac şi ăştia de la televiziuni rating” - conform lui Dumitru Dragomir), lipsa unor programe pe termen lung, absenţa răbdării celor care conduc cluburile şi a banilor pentru investiţii sunt câteva dintre motivele principale identificate la o privire mai atentă.   Scuza conducătorilor Cel mai simplu răspuns, care funcţio nează ca o placă tocită şi pe care îl dau oficialii ligii şi cei ai federaţiei, sună astfel: „Lucescu şi Bölöni nu pot fi aduşi. Cer prea mulţi bani”. Adevărul este altul. Fiecare dintre cei doi caută un climat profesionist în care să-şi desfăşoare activitatea. Niciun şef de club nu s-a aşezat, serios, la masa tratativelor cu Loţi sau cu „Il Luce”, pentru a încerca să-i aducă acasă.

Cunoscând apetenţa conducătorilor de la noi pentru promisiuni neonorate, cei doi s-au menţinut departe de România. Perspectiva de a avea în curte un antrenor independent, prin urmare incomod, nu este pe placul preşedinţilorantrenori de la noi. La Dinamo, Mircea Rednic face echipa cu Cristi Borcea, iar la Steaua, Gigi Becali doar că nu conduce antrenamentele. Csaba Laszlo, apreciat în Insulă

„N-am primit nicio ofertă din Liga I. N-o spun cu răutate, dar aşa stau lucrurile”, ne declara luni, la o zi după ce cucerise titlul în Belgia, cu Standard Liege, Loţi Bölöni. E greu de crezut, dar Bölöni n-a antrenat nicio echipă de club în ţară! Astă-vară, Rapid a dat semne că l-ar dori, dar neseriozitatea lui Copos la negocieri l-a făcut pe Loţi să dea înapoi.   Sunt şi cauze obiective pentru care cei doi antrenori refuză repatrierea. Bölöni evită să-şi aducă familia la Bucureşti, iar Lucescu nu vrea o confruntare cu foştii elevi, ajunşi acum, la rândul lor, antrenori. În ceea ce-l priveşte pe Csaba Lasz - lo, la capătul unui sezon foarte bun cu Hearts (formaţie cu care a încheiat sezonul pe locul trei, după Rangers şi Celtic), românul originar din Odorheiu Secuiesc are acum mai multe oferte. Nici una însă din România.

„Nu iau în calcul o revenire în România. Mai degrabă mă întorc în Turcia, de unde am în continuare mai multe oferte, deşi tocmai am semnat prelungirea contractului cu Şahtior Doneţk până în 2011.” Mircea Lucescu proaspăt câştigător al Cupei UEFA, cu formaţia ucraineană Şahtior Doneţk

COPOS, ÎN 1999:

„Ce mare antrenor mai este şi Lucescu ăsta?”

Mircea Lucescu, recent câştigător al Cupei UEFA cu Şahtior Doneţk, a povestit, la Istanbul, un episod halucinant, care descrie şi explică tabloul actual al fotbalului românesc. Pe când era antrenor la Rapid (club pe care l-a modernizat prin ridicarea unei baze de pregătire ultramoderne lângă lacul Străuleşti şi pe care l-a ridicat prin rezultate), după o remiză în campionat, la Satu-Mare, în avionul care aducea echipa la Bucureşti, patronul George Copos şi-a dat arama pe faţă.   „Eram în avion. George începuse să strige în gura mare: «Ce mare antrenor e şi Lucescu ăsta? Să vină Bölöni!». O spunea special, ca să-l aud eu! Normal că l-am auzit, eram la două scaune de el! Au auzit şi jucătorii. Două zile după aceea am plecat la Inter Milano”, a povestit „Il Luce” înaintea finalei cu Werder. Răbdarea lui Ahmetov

În contrast cu graba lui Copos, răbdarea lui Rinat Ahmetov, patronul „minerilor”, a dat roade. Apropiaţii lui Lucescu susţin că antrenorul a fost la un pas să plece de la Doneţk după ratarea calificării în optimile de finală ale Ligii Campionilor. La finalul meciului cu Spor ting Lisabona, din grupe, tehnicianul şi-a sunat soţia: „Neli, împachetează tot! Ne întoarcem acasă!”. Era perioada în care fanii ucraineni afişau pe gard, la meciurile Şahtiorului, bannerul: „Lucescu, ai grijă, nu pune la încercare bunătatea poporului ucrainean!” şi îl ameninţau că-i dau foc la casă!

„Dacă aş fi cedat atunci, nu mai ajungeam aici. Dar Ahmetov m-a chemat şi mi-a spus că este de partea mea. Mi-a dat mână liberă. Am decis să-l vindem pe Brandao, care strica atmosfera. Ahmetov m-a susţinut, şi aşa au apărut şi rezultatele”, spune cel care nu ezită să se compare cu Sir Alex Ferguson: „Suntem singurii antrenori din fotbalul mare care muncim neîntrerupt de 30 de ani!”.

RENEGAŢI. Mircea Lucescu (stânga), Laszlo Csaba (centru) şi Loţi Bölöni (dreapta) au fost trataţi cu indiferenţă de fotbalul românesc

DESTINE PARALELE Ambii au fost alungaţi de la cârma naţionalei La capitolul echipa naţională, Lucescu şi Bölöni au destine asemănătoare. Ambii au fost obligaţi să plece de la prima reprezentativă. „Sunt născut pe 29 iulie, în zodia Leului. Am iertat, dar n-am uitat cum am fost tratat de cei care au condus federaţia sub toate regimurile! De la Valentin Ceauşescu până la Mircea Sandu”, a explicat, la Istanbul, „Il Luce”, demis de la naţională după o victorie cu Austria.   Şi Bölöni a fost alungat de la cârma tricolorilor, strategia fiind bine pusă la punct. Impresarul Ioan Becali i-a găsit o ofertă de nerefuzat (salariu de 800.000 de euro pe an), pentru ca Loţi să elibereze postul râvnit de Gică Hagi. Federaţia a aruncat cu pietre în „fugar”, însă, în realitate, n-a ştiut cum să scape mai repede de „ungurul trădător”. Nici acum, Loţi n-a fost dorit cu adevărat.

Cacealmaua pusă la cale pentru numirea noului selecţioner a fost dată în vileag de declaraţiile federalilor, care au stabilit o listă de şapte antrenori susceptibili de a veni pe banca tricolorilor, însă, în realitate, cel ales se ştia de mult timp, dinaintea meciului cu Austria. În plus, FRF stabilise inclusiv o ordine de negociere, astfel că, logic, cei şapte nu au avut şanse egale de a ocupa scaunul lăsat liber de Piţurcă. 

„România n-are bani pentru Lucescu! Şi nici pentru Bölöni. Cei doi au fost la echipa naţională. Mai sus de atât nu se poate. De Csaba am auzit numai lucruri bune.” Dumitru Dragomir preşedintele LPF

Ne puteți urmări și pe Google News