Grupul austriac OMV are de primit de la statul român 2,6 miliarde de lei (circa 577 milioane euro), potrivit prevederilor din contractul de privatizare care obligă autorităţile de la Bucureşti să ramburseze companiei petroliere costurile cu ecologizarea zonelor poluate înainte de momentul privatizării. Suma apare în prospectul privind vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni OMV Petrom de către Fondul Proprietatea.
Din această sumă, guvenul României trebuie să returneze companiei OMV Petrom 150 de milioane de lei până la finalul acestei luni. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, OMV va da în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că statul este obligat să suporte aceste sume prin contractul de privatizare a Petrom, semnat în 2004.
"Este posibil să nu obținem din partea Statului Român restituirea tuturor costurilor suportate de noi pentru remedierea poluării istorice", spune compania petrolieră, potrivit Economica.net.
"În conformitate cu Contractul de Privatizare, OMV Aktiengesellschaft ("OMV") este îndreptățit să solicite Statului Român rambursarea, sub condiția îndeplinirii anumitor cerințe pentru costurile de dezafectare și de mediu efectuate de noi pentru restaurarea și curățarea zonelor în care s-au desfășurat activități înaintea momentului privatizării Societăţii care a avut loc în 2004. La data de 30 iunie 2016, valoarea netă actualizată a creanței asupra statului român pentru costurile estimate de dezafectare și de mediu a fost în sumă de 2.616 mil. RON, deoarece vizează activități specifice care s-au desfășurat înaintea privatizării", se arată în prospectul de emisiune.
Contractul de privatizare a Petrom a fost semnat în luna iulie a anului 2004. Statul a primit de la compania austriacă OMV 699 de milioane de euro pentru un pachet de 33% din acţiunile companiei Petrom. Ulterior, austriecii au realizat o majorare de capital până la 51%. OMV Petrom este cea mai mare companie petrolieră din România, singurul producător de ţiţei şi gaze de la noi din ţară şi cel mai mare din Europa de Sud-Est. Citiţi continuarea articolului aici.
În plus, OMV Petrom are în derulare un proces cu Fiscul român. În joc sunt 413 milioane de lei, sume reprezentând impozite cerute companiei în anii trecuţi pe care le-a plătit, dar le-a contestat în instanţă. Termenul de judecată este în noiembrie, mai arată Economica.net. Citiţi articolul integral aici.