Statul își va lua mâna de pe prețul gazelor naturale livrate populației, în aprilie și, respectiv, 1 iulie anul acesta. Acest lucru se va reflecta în facturile pe care le vom plăti pentru consumul casnic dar și în cele pentru apa caldă și căldura furnizată de CET-uri.
Liberalizarea se va face în trepte pentru că, în caz contrar, conform estimărilor furnizorilor şi ale ANRE, dacă s-ar fi făcut brusc, prețul gazului ar fi explodat cu cel puțin 20%, potrivit e-energia.ro.
În prezent, preţurile sunt reglementate prin OUG 114/2018 şi ar fi trebuit să rămână astfel până în 2022 dar, în urma efectelor negative produse de această decizie și a ameninţărilor cu infringementul din partea CE, preţurile vor fi din nou lăsate libere.
În al treilea trimestru al anului 2019, preţul mediu al gazelor naturale importate de România a fost de 16,5 euro/MWh, calculat la la intrarea în ţară, potrivit ultimelor date ale DG Energy. Cum în trimestrul precedent, preţul fusese de 22,58 euro, importurile s-au ieftinit cu 27%.
Din aprilie facturile vor începe să crească
De la 1 ianuarie populația şi CET-urile vor primi în continuare gaze din producția internă la un preț de 68 lei/MWh. Începând cu luna aprilie, ANRE va dereglementa parţial piaţa și doar jumătate din gazele destinate consumului casnic vor fi livrate la acest preț, restul urmând să fie achiziționat de furnizori de pe piața liberă. Ultima etapă a liberalizării se va produce de la 1 iulie, când întreaga cantitate destinată consumului populației va fi achiziționată din piața liberă.
În aceste condiții, prețul gazelor pe care îl vom consuma va depinde de evoluția pieței libere. Cel mai probabil vom avea o creștere, dar lucrurile vor depinde și de ceea ce se va întâmpla în zona noastră. De exemplu, în 2019 au fost situaţii în care preţul de import a fost mai mic decât cel de pe piaţa internă, sub plafonul de 68 de lei/MWh.
Aici va interveni și abilitatea furnizorilor (mai ales a celor doi mari, Engie şi E.On) de a negocia contracte bune pentru gazul îl vor livra populației, atât cu producătorii din România, cât şi cu cei din afara granițelor. În octombrie, s-au făcut importuri și cu 81 de lei/MWh, în medie, în condiţiile în care, pe piaţa noastră preţul mediu a fost de 112 lei.
Investițiile din Marea Neagră așteaptă modificarea legislației
Anul 2020 ar putea fi decisiv în ceea ce privește exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră. Firmele care și-au anunțat intenția să investească și să deschidă exploatări în perimetrele maritime solicită modificarea cadrului legislativ. Principala este amendarea legii offshore, care să facă mai atractivă exploatarea gazelor.
Un pas a fost făcut de fosta guvernare PSD care a fost elaborat un proiect e modificare a legii, prin care impozitul suplimentar a fost diminuat, deducerile au fost extinse și obligaţia de a se vinde gazele preponderent pe piaţa locală a fost ridicată. Proiectul de lege nu a fost, însă, asumat de noul Executiv, care a anunţat că vrea o unanimitate a forţelor politice, în Parlament, pe această temă.
Pe de altă parte, legislaţia trebuie curaţată de efectele OUG 114 şi de suprataxe, operatorii lansând voalat o ameninţare cu instanţa dacă acest lucru nu se va întâmpla.
Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), estima că în subsolul Mării Negre româneşti există rezerve totale de circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze, în vreme ce consumul anual al României este de 11 miliarde.