Din 2011, locuitorii din toate statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea fuma în locuri publice, după ce forurile de la Bruxelles vor introduce noi prevederi legislative, a anunţat comisarul european pentru sănătate, John Dalli.
Într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt, preluat de Euobserver, John Dalli a declarat că ''trebuie să completăm legislaţia care interzice fumatul în toate spaţiile publice, în mijloacele de transport sau la locul de muncă."
Comisarul european pentru sănătate consideră că nu mai trebuie tolerată nicio excepţie de la reguli, deoarece fumatul nu afectează doar sănătatea trecătorilor, ci şi a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în locuri publice.
Noile norme ar putea impune şi limitări în ceea ce priveşte conţinutul de nicotină şi de alte substanţe toxice din ţigări. De asemenea, Comisia Europeană doreşte ca pachetele cu ţigări să nu mai fie expuse în locuri, iar aspectul lor să fie cât mai neatractiv cu putinţă. Astfel, pachetele ar putea avea imprimate poze explicite care să ilustreze efectele nocive ale fumatului, precum şi informaţii privind substanţele toxice pe care le conţin ţigările.
În numeroase state europene se aplică deja legi care interzic fumatul în locuri publice. În Belgia, patronii pot permite clienţilor să fumeze, cât timp nu le servesc şi ceva de mâncare. Autorităţile greceşti şi-au recunoscut însă eşecul în lupta cu fumătorii: controalele realizate de inspectori sub acoperire au arătat că 8 din 10 baruri încalcă legea privind interdicţia de a fuma.
În februarie 2009, administraţia condusă de Barack Obama a decis creşterea taxelor aplicate produserlor din tutun, pentru a finanţa programul naţional de asigurări de sănătate pentru copii. Astfel, taxa federală pe un pachet cu ţigări a fost majorată cu 62 de cenţi, la 1,01 dolari. Din ianuarie 2002, taxa medie aplicată de statele americane a urcat de la 43,4 cenţi la aproape 1,5 dolari.
Ca urmare a creşterii taxelor aplicate produselor din tutun, autorităţile americane estimau să adune circa 9 miliarde de dolari anual, potrivit Reuters.