Comisia Europeană intenţionează să propună oprirea importurilor de petrol din Rusia, în cadrul noului set de sancţiuni. Mai multe țări din UE au anunțat însă că se opun măsurii. Pentru moment nu se ia în discuție oprirea importurilor de gaze.
Miniştrii Energiei din statele membre UE s-au reunit luni, 2 mai, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Uniunii Europene, pentru a discuta despre noi acţiuni cu scopul de a reduce dependenţa de energia rusească.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să propună oprirea importurilor de petrol rus începând din 2023, însă este de așteptat ca acest plan să întâmpine opoziție din partea mai multor state memebre UE, scrie Mediafax.
Surse europene citate de publicaţia Der Spiegel afirmă că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia. Ţările din cadrul Uniunii Europene importă petrol din Rusia în valoare de 450 de milioane de euro zilnic.
Comisia Europeană va propune marţi un nou set de sancţiuni pentru Rusia din cauza intervenţiei militare în Ucraina. Sancţiunile impuse până acum au generat dezbateri în cadrul statelor UE, în contextul în care au crescut preţurile la carburanţi şi inflaţia.
UE dependentă de gazul din import
Oprirea importurilor de gaz rusesc nu este analizată deocamdată de Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020. România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%).
Alte state cu o dependenţă redusă de importurile de gaze naturale sunt: Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%). La polul opus, ţările membre cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale sunt: Malta (104%), Suedia (102%) şi Spania (101%).
Cum scăpăm de dependența de Rusia
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), UE ar putea înlocui 30 miliarde mc rusești cu cei ai altor furnizori, de exemplu din Norvegia sau Azerbaidjan, prin conducte de gaz (10 miliarde mc), Gazul poate veni și pe mare (20 miliarde mc) din Statele Unite și Qatar, specializate în comerțul cu GNL.
Odată transportat, gazul poate fi depozitat în subteran. AIE recomandă umplerea a cel puțin 90% din capacitatea de stocare până la data de 1 octombrie a fiecărui an, ca parte a pregătirii pentru iarnă. Mai multe țări, inclusiv Spania, propun acum achiziționarea de rezerve strategice în comun.
Este nevoie de o dezvoltare intensă a energiilor regenerabile (eoliană, solară, biomasă, plus hidroenergia). În decurs de un an, Europa s-ar putea descurca fără 6 miliarde de mc de gaz, dacă reușește să genereze cu 35 de terawați oră (TWh) mai mult decât planificat, potrivit AIE, în special datorită instalării panourilor fotovoltaice pe acoperișuri.
O altă soluție ar fi economia de energie. Potrivit AIE, reducerea încălzirii clădirilor cu 1°C ar reduce cererea cu aproximativ 10 miliarde mc. În scopuri de eficientizare energetică, o mai bună izolare a locuinței ar duce la economii de circa 2 miliarde de mc.