Lovitură grea pentru prințesa Huawei! Ar putea fi dată pe mâna dușmanilor ei de moarte!

epa07211367 (FILE) - Meng Wanzhou, Chief Financial Officer of Huawei, attends the VTB Capital's 'RUSSIA CALLING' investment forum in Moscow, Russia, 02 October 2014 (reissued 06 December 2018). Meng Wanzhou has been arrested in Canada at the request of US authorities. According to US media reports, Meng Wanzhou was detained for potential US sanction violations. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Un judecător canadian a decis că procesul de extrădare împotriva lui Meng Wanzhou,  fiica cea mare a fondatorului companiei chinezești Huawei, poate să continue. E o lovitură grea pentru prințesa Hawei care riscă să fie extrădată în SUA.

Decizia instanței a stârnit furia autorităților chineze, are au acuzat Canada că este „complice” în tentatica SUA de a dobărî Huawei și alți giganți tehnologici chinezi, anunță Deutsche Welle.

Meng Wanzhou, în vârstă de 48 de ani, este nu numai fiica cea mare a lui  Ren Zhengfei, fondatorul companiei, dar și directorul financiar al companiei. În SUA,  Meng trebuie să răspundă unor acuzații de fraudă legate de nerepectarea sancțiunilor Washingtonului împotriva Iranului.

Între Canada și SUA există un tratat de extrădare, dar legile canadiene permit extrădarea numai dacă acuzațiile împotriva persoanei în cauză sunt considerate infracțiuni și în Canada.

Procurorii americani susțin că Meng i-ar fi mințit pe directorii băncii HSBC cu privire la Skycom, o companie care ar fi făcut afaceri în Iran.

Potrivit documentelor, Meng le-ar fi spus directorilor HSBC, în 2013, că Huawei nu mai deținea Skycom. Acesta minciună a pus banca de investiții britanică în pericol de a fi amendată  pentru încălcarea sancțiunilor americane.

Avocații lui Meng susțin, însă, că prințesa Huawei  nu poate fi extrădată, deoarece Canada nu impusese sancțiuni economice împotriva Iranului ăn momentul arestării ei (2018).

Judecătoarea Heather Holmes a decis, însă, că acuzațiile de fraudă, nu sancțiunile, sunt problema principală. De asemenea, Holmes a menționat că, deși Canada nu a avut sancțiuni economice împotriva Iranului atunci când Meng a fost reținută pentru prima dată, măsurile luate de  americani „nu au fost fundamental contrare valorilor canadiene”.

Cazul urmează să continue luna viitoare, pentru că sistemul judiciar canadian cercetează în momentul de față dacă există suficiente dovezi care să justifice extrădarea. Avocații lui Meng se vor prezinta în fața instanței săptămâna viitoare pentru a demonstra că autoritățile canadiene i-au încălcat drepturile lui Meng în timp ce strângeau probe înainte de arestarea ei la sfârșitul anului 2018.

Deși este vorba de un caz aflat acum în mâinile unei justiții independente, așa cum este cea canadiană,  Beijingul a cerut imperativ Canadei să „o elibereze imediat pe doamna Meng Wanzhou  și să nu meargă mai departe pe această cale greșită”.

"Scopul statului american este de a doborî Huawei și alte companii chineze de înaltă tehnologie, iar Canada a acționat în acest proces ca un complice al Statelor Unite", a afirmat ambasada chineză la Ottawa.

La rândul lor, reprezentanții companiei Huawei au delarat  că sunt „dezamăgiți de hotărâre” și au spus că Huawei va continua să stea alături de Meng în încercarea acesteia de a obține „dreptate și libertate” de la justiția canadiană.

"Ne așteptăm ca sistemul judiciar al Canadei să dovedească, în cele din urmă, nevinovăția doamnei Meng", au scris reprezentanții companiei pe Twitter.

Procesele de extrădare în Canada pot dura până la câțiva ani. În tot acest timp,  Meng va locui într-un conac din Vancouver. Ea se află în stare de libertate încă din decembrie 2018, când  a depus o cauțiune de 10 milioane de dolari canadieni ( 6,6 milioane de euro).

În Statele Unite, compania Huawei a fost acuzată în repetate rânduri că lucrează pentru spionajul chinez- în concordanță cu legile chineze care impun cetățenilor și companiilor să coopereze cu serviciile de informații ale țării. Conducerea Huawei a negat constant toate aceste acuzații, afirmând că firma nu a primit  nicio solicitare de acest fel din partea guvernului chinez.