Liga Profesionistă de Fotbal a reacţionat sâmbătă după ce finanţatorul formaţiei FCSB, George Becali, anunţase vineri seara că echipa lui va fi campioană dacă va încheia la egalitate cu Viitorul.
Oficialii LPF i-au transmis latifundiarului – care luase în calcul şi partidele din sezonul regulat, câştigate de vicecampioana en titre – 3-1 în deplasare şi 2-0 pe teren propriu – că în situaţia în care echipele FC Viitorul şi FCSB se vor afla la egalitate de puncte la finalul campionatului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate în play-off pentru departajarea celor două formaţii. În această situaţie, Viitorul este avantajată, pentru că a câştigat partida de la Ovidiu, scor 3-1, şi a remizat cu FCSB, în retur, pe Arena Naţională, scor 1-1.
„Referitor la discuţiile apărute în spaţiul public în legătură cu criteriul de departajare privind jocurile directe dintre echipele aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, facem următoarele precizări:
Art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: ”Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte”. Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înţelege acel sistem ”în care fiecare echipă joacă, cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur)”.
Termenul ”campionat”, folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur şi a unui singur meci retur între două echipe şi, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiţiei. În cazul formatului actual al ”Ligii I Orange”, noţiunea de ”campionat”, definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei ”toate meciurile din campionat” de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competiţională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un ”campionat” în sensul definiţiei de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor şi prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiţiei (un alt ”campionat” în accepţiunea art. 8 lit. a) din regulament).
Aşadar, în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular", se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii sâmbătă de către LPF.
(…) De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem şi în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iaşi şi CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out şi nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiţii. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată şi prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al Ligii I Orange.
(…) În susţinerea poziţiei oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentată mai sus amintim şi jurisprudenţa Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincţie clară între campionatul sezonului regular şi faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiţiei sportive anuale organizate de Liga Profesionistă de Fotbal”, s-a arătat în comunicatul LPF.