Lovitura primită de Liviu Dragnea cu doar puțin timp înainte de CEx. Își poate pierde cel mai puternic aliat din străinătate
- Alecu Racoviceanu
- 21 septembrie 2018, 14:32
În aceste zile de tensiune maximă, Liviu Dragnea a primit, prin intermediul unui ambasador al unei țări din Orientul Mijlociu, un nou mesaj îngrijorător. Dacă deocamdată pare să fi reușit să păstreze controlul asupra partidului, Guvernului și Parlamentului, alte lucruri încep să scârțâie. Învinuirea șefilor din Jandarmerie înseamnă probleme pentru favorita sa, Carmen Dan. Nici în relațiile externe, lucrurile nu par să meargă cum își dorea președintele PSD.
În economia puterii sale, un rol important îl jucau relațiile cu statul Israel, la un moment dat Guvernul angajându-se să demareze procedura de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
După acel anunț, Palestina și-a chemat ambasadorul din țara noastră, dar, recent, misiunea sa diplomatică a fost restabilită, semn că mișcarea care îi supărase pe palestinieni în luna mai a acestui an nu mai este de actualitate, chiar dacă ea părea vitală pentru puținele relații externe ale PSD. Semne au apărut încă din vară când a fost amânată ședința comună a guvernelor român și israelian.
Domnii Meleșcanu și Aurescu
Într-un interviu pentru RFI, citat de flux24.ro, ambasadorul palestinian Fuad Kokaly face afirmații senzaționale.
”F.K.: Am discutat cu ministrul de externe Meleșcanu și cu Bogdan Aurescu, din partea președintelui și amândoi ne-au dat asigurări că România își respectă în continuare angajamentele față de legea internațională și față de soluția celor două state. Partea română ne-a asigurat de asemenea că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună și să îmbunătățim relațiile bilaterale.
Rep.: Ați primit doar garanții verbale?
F.K.: Au fost întâlniri oficiale și asta înseamnă ceva. Se adaugă acel comunicat dat de președintele Iohannis în urmă cu 3-4 luni. Pentru noi a fost clar în tot acest timp că șeful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai în acord cu legislația internațională.”
Nici de mult amânata evaluare începută de Guvern nu pare să se teamă diplomatul, el afirmând că decizia nu o vor lua cei care întocmesc dosarul consultării între instituțiile statului român.
Costurile ”netranziției”
Ambasadorul discută pe față și despre ”plata” serviciului de a nu mai continua demersurile pentru mutarea ambasadei la Ierusalim.
”Rep.: Susțineți acum candidatura României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU?
F.K.: Da, cu siguranță. Am promis că vom pleda pentru România la Liga Arabă și Summit-ul Islamic și că vom încerca să convingem statele arabe să sprijine România în acest demers. Am transmis ministerului de externe de la București că președintele nostru, Mahmud Abbas va discuta despre acest dosar cu omologul său turc, Recep Tayip Erdogan.
Rep.: A fost parte concretă a unei negocieri? Ați oferit la schimb acest sprijin, pentru păstrarea ambasadei la Tel Aviv?
F.K.: Să spunem că am vorbim ca niște prieteni. România a înțeles până la urmă situația noastră și noi am făcut același lucru.”
Asupra acestui subiect merită să revenim după ce trece furtuna mult prea stridentă a ședinței CEx a PSD.