Lovitură definitivă pentru Laura Codruța Kovesi. Ea poate pierde șefia Parchetului European

sursa: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, definitiv, acțiunea intentată de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, care nu i-a acordat gradul profesional de Parchet General. Acum scaunul său la Parchetul European se clatină.

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr 1348 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București- Secția a VIII a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecare: respinge acțiunea formulată de reclamanta Laura Codruța Kovesi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă”, se arată în minuta instanței, potrivit g4media.ro.

Decizia instanței este definitivă, după ce, în 2019, Curtea de Apel București îi dăduse dreptate lui Kovesi.

Secția pentru procurori a CSM a decis, în 2018, să nu îi acorde acest grad profesional fără concurs, doar în virtutea faptului că a fost procuror general al României.

Fosta șefă a DNA și fost procuror general al României, Laura Codruța Kovesi, a câștigat în instanță gradul profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce anul trecut Secția pentru procurori a CSM a decis să nu îi acorde acest grad profesional fără concurs, doar în virtutea faptului că a fost procuror general al României. Kovesi a atacat decizia CSM la Curtea de apel București care i-a dat câștig de cauză. Decizia nu este însă definitivă.

Pe data de 6 noiembrie 2018, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea depusă de Laura Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Kovesi poate pierde șefia Parchetului European

În prezent, Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), funcție care o poate pierde.

Gradul profesional de PICCJ era una dintre condițiile pentru a ocupa funcțai de procuror-șef al Parchetului European. Procurorul-șef al EPPO este selectat dintre procurorii „care dețin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele lor membre respective”.

Conform regulamentului EPPO, Curtea de Justiție, la cererea Parlamentului European, a Consiliului sau a Comisiei, îl poate elibera din funcție pe procurorul-șef european în cazul în care constată că acesta nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale.