Guvernatorul BNR a aruncat în lupta pentru menţinerea inflaţiei o dobândă de 9%, cu un punct peste cea practicată până ieri.
Banca centrală a decis ieri majorarea dobânzii de politică monetară de la 8% la 9%. În plus, băncile comerciale vor face provizioane mai mari pentru creditele acordate în valută persoanelor fizice, reiese din comunicatul remis ieri de BNR. Creşterea cu un punct procentual a dobânzii BNR, mai mare decât cea anticipată de analişti, a fost luată pentru a ţine în frâu inflaţia. Efectul imediat a fost aprecierea leului. BNR a afişat ieri un curs de 3,6095 lei pentru un euro, cu 7,5 bani sub nivelul comunicat vineri. Măsura va antrena însă scumpirea împrumuturilor în lei, dar şi dobânzi mai mari la depozitele în moneda naţională. Acestea din urmă vor fi erodate însă de inflaţie, mai mare în prima parte a anului, ceea ce înseamnă că deponenţii nu vor câştiga mai nimic. Pe de altă parte, efectul majorării provizioanelor ar putea fi scumpirea creditelor în valută acordate persoanelor fizice sau externalizarea acestor credite, potrivit bancherilor. Măsura BNR vine în condiţiile în care „se remarcă ritmul alert de creştere a creditului în valută, tendinţă care (...) implică potenţiale riscuri pentru stabilitatea financiară“. Credite de retail externalizate „Este posibil să asistăm la o externalizare mai mare a creditelor de retail (contractarea lor de la băncile din afara ţării - n.r.), aşa cum s-a întâmplat la creditele corporate“, explică preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, efectele provizioanelor mai mari asupra creditelor în valută acordate persoanelor fizice. Întrebat dacă un alt efect va fi scumpirea creditelor în valută, Bogza nu a exclus această posibilitate, mai ales în cazul băncilor care sunt interesate de rezultate înregistrate potrivit standardelor româneşti de contabilitate. Costurile de provizionare a creditelor în valută „se văd“ numai în cazul în care sunt aplicate aceste standarde. Astfel, efectul va fi reducerea profitului înregistrat de băncile care îl raportează utilizând standardele româneşti de contabilitate. Majorarea provizioanelor s-ar putea aplica şi în cazul firmelor de leasing, ceea ce ar putea avea ca efect creşterea costurilor suportate de clienţi.
„Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei s-a înrăutăţit, în contextul amplificării riscurilor macroeconomice, cu precădere a celor legate de propagarea majorărilor de venituri ale populaţiei şi de creşterea cheltuielilor publice în perioada electorală, precum şi a incertitudinilor referitoare la evoluţia cursului de schimb al leului pe fondul persistenţei tensiunilor la nivelul mediului economic internaţional“, se afirmă în comunicatul BNR. După ce BNR a mărit dobânda în ianuarie, mai multe bănci au anunţat scumpirea creditelor în lei şi dobânzi mai bune la depozite. În condiţiile în care inflaţia se previzionează a fi mai mare, randamentele sunt mai mari numai pe hârtie. În schimb, câştigurile nete obţinute din depozitele în lei vor fi „mâncate“ de inflaţia care se previzionează că va fi mai mare în primele luni ale anului.