Este posibil ca în curând să dispară salariul minim! Românii ar putea fi plătiți cu ora.
Salariul minim ar putea fi înlocuit cu o remuneraţie pe oră. Măsura este propusă chiar de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Sindicatele consideră eliminarea salariului minim pe lună doar o portiţă pentru evaziune fiscală.
Ministrul Muncii propune introducerea unui salariu minim pe oră, în loc de un salariu minim garantat lunar. Sindicatele, însă, nu văd cu ochi buni noua măsură propusă de Violeta Alexandru. Sindicaliştii spun că astfel statul ar da posibilitatea angajatorilor să încheie contracte de muncă pe o singură oră, iar banii neimpozitați și nefiscalizați pentru restul programului ar ajunge la angajat într-un plic, potrivit antena 3.
În România, 30% dintre salariați sunt plătiți cu salariul minim pe lună iar în Europa sunt doar patru țări care au un salariu minim pe oră: Danemarca, Finlanda, Italia și Norvegia.
O altă măsură luată în calcul de autorităţi este scurtarea perioadei de preaviz de la 20 de zile la 10 zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere și la 5 zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție. Perioada de probă ar urma și ea să scadă de la 90 la zile, la 30 de zile, scrie Româniatv.
Miercuri parlamentul a adoptat o lege inițiată de 37 de parlamentari. Aceasta introduce salariul minim diferențiat în funcție de pregătirea profesională a angajatului și postul pe care îl ocupă. Sumele pentru un salariu minim brut pot ajunge până la cel puțin 4.460 de lei. Cum funcționează legea și care sunt noile tipuri de salarii?
Recent a apărut o lege inițiată de deputații Adrian Solomon și Gabriel Petrea, susținută ulterior de parlamentarii din cadrul tuturor partidelor. În curând, aceasta va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Așadar, prin această lege, vor exista acum 11 noi tipuri de salarii minime, care se vor diferenția în funcție de studii și postul ocupat, față de cele trei tipuri de salarii minime care se află în prezent.
În funcție de pregătirea angajatului, acesta va primi cuantumul salariului brut în funcție de postul pe care îl ocupă. Dacă acesta este angajat pe un post unde are specializarea respectivă, atunci salariul brut lunar se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară, care este în valoare de 2.230 de lei. Coeficientul va porni de la valoarea 1 pentru muncitorii necalificați și va ajunge la valoarea 2 pentru cei cu doctorat.
„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, au explicat inițiatorii legii.