LOVITURĂ pentru milioane de PACIENȚI. Costul TRATAMENTULUI s-a DUBLAT

În cinci ani costul insulinei pentru tratamentul pacienților cu diabet tip 1 s-a dublat în ultimii cinci ani, în Statele Unite, fapt care a dus la nemulțumirea cetățenilor, arată o nouă analiză a prețurilor.

Suma medie anuală cheltuită de un pacient cu diabet de tip 1 pentru insulină în 2016 a fost de 5.705 dolari. În 2012, costul mediu per pacient era la aproximativ jumătate, respectiv 2.864 dolari, potrivit unui studiu care urmează să fie dat marţi publicităţii de către organizaţia Health Care Cost Institute (HCCI).

Cifrele reprezintă suma totală suportată de pacient şi de asigurările de sănătate şi nu reflectă bonificaţiile plătite la o dată ulterioară. 

Costurile crescute ale insulinei pot pune în pericol sănătatea pacienţilor. 

În ultimele luni, au apărut mărturii ale pacienţilor sau ale familiilor acestora care descriu modul în care sunt nevoiţi să-şi raţionalizeze medicamentele deoarece nu-şi permit cheltuieli suplimentare pentru insulină. Această stare de fapt a determinat proteste în faţa sediilor companiilor producătoare de insulină.

Potrivit HCCI, creşterea costurilor a fost determinat, în cea mai mare parte, de preţul crescut al insulinei şi, într-o mai mică măsură, de trecerea la produse mai scumpe pe bază de insulină. Utilizarea zilnică a insulinei a crescut în medie cu doar trei procente în acelaşi interval de cinci ani, se mai precizează în raport.

„Nu este vorba despre utilizarea unei cantităţi mai mari de insulină de către pacienţi sau despre noi produse mai inovatoare sau care ar oferi beneficii mai mari”, a declarat în cadrul unui interviu telefonic Jeannie Fuglesten Biniek, cercetătoare principală în cadrul HCCI şi coautoarea studiului. 

„Cantitatea folosită este destul de constantă, iar modificarea preţurilor are loc atât la produsele vechi, cât şi la cele noi. E un lucru care m-a surprins. Exact aceleaşi produse costă dublu”, a spus aceasta.

Companiile farmaceutice spun că, periodic, sunt nevoite să crească preţurile de listă ale medicamentelor din SUA pentru a compensa reducerile substanţiale pe care trebuie să le ofere pentru a se încadra în planurile de asigurare. În ultimii doi ani, importante companii farmaceutice au limitat creşterile anuale de preţuri la medicamentele eliberate pe bază de reţetă sub presiunea crescută a administraţiei preşedintelui Trump şi a Congresului SUA. 

Raportul realizat de HCCI a analizat datele provenite de la 15.000 de pacienţi cu diabet de tip 1, care au avut cel puţin o reţetă pentru un produs care conţine insulină într-un an. Din 2012 până în 2016, preţul mediu al insulinei a crescut de la 13 cenţi per unitate la 25 de cenţi per unitate, potrivit raportului. În cazul unui pacient mediu care foloseşte 60 de unităţi zilnic, costul zilnic a crescut de la 7,80 de dolari în 2012 la 15 dolari în 2016.

Studiul apare pe fondul nemulţumirii cauzate de costul medicamentelor eliberate pe reţetă în SUA, cel mai mare din lume. 

Circa 1,2 milioane de americani au fost diagnosticaţi cu diabet de tip 1, o boală cronică în care pancreasul nu mai produce insulină. Diabetul de tip 2, o problemă de sănătate în creştere legată de epidemia de obezitate, este mult mai răspândit, afectând circa 30 de milioane de persoane în SUA, potrivit Asociaţiei Americane pentru Diabet. În timp ce diabetul de tip 2 poate fi tratata cu o serie de alte medicamente, pacienţii cu diabet de tip 1 riscă să devină dependenţi de insulină pe măsură ce boala progresează, informează Agepres.