Între bâlbâielile autorităţilor şi intenţia pompierilor de a muta statuia, firma s-a hotărât să coboare cufărul de pe soclu.
Statuia „Vuitton“ a stârnit dispute între consumerişti şi oamenii de cultură, după trei zile în care autorităţile şi-au pasat răspunderea în chestiunea autorizaţiilor fără să ia nicio măsură. Scandalul a culminat joi seara, când un cetăţean hotărât a înfipt toporul în muşamaua geamantanului şi a aşezat o coroană mortuară la baza lui.
După ce s-a aflat că Primăria Capitalei a dat statuia gratis firmei de genţi şi că Ministerul Culturii a dezaprobat treaba, dar nu s-a putut opune funcţionarului său, care a semnat pentru asta, pompierii au luat ieri situaţia în mâini şi au decis să-şi mute ei statuia mai încolo, dacă „Vuitton“ nu vrea să-şi ia valiza. Câteva minute mai târziu, firma a dat şi ea un comunicat în care s-a lăudat că-şi va desfiinţa reclama, ceea ce au şi făcut ieri seară în jurul orei 20.00. S-a pus mâna pe topor Până la apariţia fotografiilor în presă, nimeni nu descoperise „ofensa la demnitatea naţională a românilor“, cum se exprimau ieri, într-o scrisoare deschisă, câţiva intelectuali de frunte, printre care Radu Varia, Radu Beligan, Mariana Nicolesco. Apelul acestora, în care se cerea desfiinţarea valizei şi demiterea lui Ştefan Damian, funcţionarul din Ministerul Culturii care a autorizat reclama, a ajuns pe masa ministrului Iorgulescu, a premierului Tăriceanu şi chiar a preşedintelui Băsescu.
Totuşi, numai ministrul culturii a dat un soi de răspuns în care spune că ia în calcul modificarea Legii 422/2001, prin care să interzică pe viitor amplasarea de reclame pe monumentele istorice. Între atâtea indignări publice şi promisiuni oficiale, geanta de voiaj „LV“ a dat piept joi cu supărarea populară.
„Un cetăţean a venit şi a dat cu toporul de câteva ori în valiză“, susţine Cristian R., un bucureştean de 28 de ani care s-a întâmplat să fie în acea seară prin zonă. Lucrarea maeştrilor marochineri francezi arăta şi ieri la fel ca după noaptea de joi, deşi oficialii firmei au refuzat să facă plângere la poliţie. Se mută în curtea parlamentului Către dimineaţă, pompierii au decis. „Vom purta discuţii cu primăria şi cu Patriarhia, ca să vedem cum am putea încadra statuia în planul urbanistic al zonei. Am dori să o mutăm vizavi de Marriott, adică pe colţul dinspre parlament“, spune generalul Vladimir Secară, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Acolo e sigur că n-o va mai folosi nimeni ca suport de reclamă, poate cel mult una la Catedrala Neamului, care se va construi cândva în curtea Casei Poporului. Mihai Ursa, PR-ul „LV“, nu vrea să mai comenteze situaţia, dar emite un comunicat în care spune că firma a decis să-şi demonteze cufărul, regretând că prin prezenţa lui a ofensat „anumite grupuri de persoane“.
În aşteptarea evenimentului, Costache Florica, o bucureşteancă de 54 de ani care trecea ieri prin zonă, le bate obrazul celor de la „LV“: „E urât ce au făcut ei aici. Eu nu cred că dacă ar fi fost în ţară la ei ar fi acoperit un monument istoric…“. Nu se ştie dacă „Vuitton“ ar fi avut tupeu să îmbrace vreo statuie a eroilor care şi-au dat viaţa pentru Franţa, dar e sigur că, din scandalul creat în Bucureşti, a reuşit să-şi facă cea mai mare publicitate gratuită de care a avut parte vreodată. ATITUDINE Primăria tace mâlc Vinovată şi ea de scandalul „Valiza“, Primăria Capitalei tace mâlc, după ce primarul Videanu dăduse ordin să se cerceteze dacă marochinerii francezi au sau nu autorizaţie.
Spre ştiinţa primarului, reproducem alături o parte din protocolul semnat de „şeful monumentelor“ din primărie, Florin Necula, prin care firma „Vuitton“ a primit gratuit, până pe 22 iunie, statuia pompierilor „în stare perfectă“. Protocolul conţine şi minciuna că generalul Secară şi-ar fi dat acordul verbal pentru asta.